Det var med andre ord ikke helt tilfeldig at Hafslund åpnet sitt nye energigjenvinningsanlegg Bio-El Fredrikstad akkurat i dag.
Det er både verdens miljødag og åpningsdagen for klimakonferansen CC8 på Hafslund Hovedgård.
Les også: Slik vil Bellona løse klimakrisen
Konkret
– Derfor er det med stolthet at vi åpner dette anlegget som har stor miljømessig betydning. Hafslund viser med dette vilje og gjennomføringsevne til å gjøre noe konkret med vår tids store energi- og miljøutfordringer, sier konserndirektør Per Kristian Olsen i Hafslund i en pressemelding.
140 GWh
Anlegget bruker avfallsbasert brensel og vil produsere elektrisitet, fjernvarme og industridamp tilsvarende 140 GWh i året.
Etter ti års planlegging fikk prosjektet først fart da Hafslund kom inn på eiersiden i februar 2006. Bio-El Fredrikstad er i dag heleid av Hafslund.
Totalt har det teknisk avanserte anlegget kostet 550 millioner kroner. Ettersom Enova har bidratt med støtte, var det viseadministrerende direktør Fridtjof Unander i Enova som sto for den offisielle åpningen.
Lavere utslipp
Leveransen av damp til industrikunder erstatter dampproduksjon med tungolje. Det gir vesentlig lavere utslipp av støv og CO2. Netto utslipp av CO2 er null som følge av at andelen av fornybar energi ved avfallsforbrenning er cirka 65 prosent.
Ifølge Per Kristian Olsen vil etableringen gi innbyggerne i Fredrikstad viktige fordeler gjennom blant annet arbeidsplasser, betydelig kjøp av tjenester fra lokalsamfunnet og viktige rammevilkår for prosessindustrien på Øra, slik at den kan fortsette å utvikle seg positivt både økonomisk og miljømessig.
Fjernvarmen fra anlegget vil dessuten gi innbyggerne en stabil, miljøvennlig og konkurransedyktig varme og bedret luftkvalitet.