KARRIERE

Markussen vant maktkamp i Nito

Varsel om ukultur før valg på Nito-kongressen.

25. okt. 2015 - 17:53

Fornebu: Konserntillitsvalgt styremedlem i Statoil, Stig Lægreid, tok ordet før valget av ny president og nytt hovedstyre under søndagens kongress i Nito:

–  Jeg har alltid ment at Nito står for flotte verdier og nå gjenspeiler dette seg også i en etisk rapport. Men jeg vil før valgene få si at det har foregått prosesser både dag og natt som ikke er i tråd med de verdiene vi ønsker å stå for. Det er blitt referert til eposter til valgkomiteen som er blitt allemannseie. Verst av alt er ryktene jeg har hørt om forsøk på å bytte stemmer på hovedstyrekandidater mot stemmer på konklusjoner fra organisasjonsutvalget.

Uten å nevne navn oppfattet mange av representantene på kongressen Lægreids utspill som et hint til avtroppende visepresident Robert Gærnæ som har utfordret Trond Markussen om toppvervet i Nito. Lægreid understreker overfor Teknisk Ukeblad at hans kritikk var generell og ikke rettet mot verken Gærnæ eller andre navngitte personer.

Allerede i juni ga Gærnæ valgkomiteen beskjed om at han ville stille som motkandidat. Men komiteen innstilte enstemmig på Markussen.

Likevel har usikkerheten rundt presidentvalget ligget der helt fram til dagens valg. Gærnæ valgte å trekke sitt kandidatur før avstemningen.

Nito om nedbemanning: Slik skal du ikke gjøre det

Lettet og glad

– Jeg skal innrømme at jeg er både lettet og glad. Siden det har vært en diskusjon om både visepresident og president, kunne jeg ikke ta gjenvalg som en selvfølge, sier Trond Markussen til Teknisk Ukeblad etter at han ble enstemmig gjenvalgt for tre nye år.

Robert Gærnæ sier til TU at han ikke oppfatter Lægreids utspill som en kritikk av hans virksomhet for å vinne presidentvalget.

– Jeg stilte som kandidat fordi jeg ønsket en diskusjon og få tilbakemeldinger. Jeg har aldri hatt noe ønske om å skape splid i Nito.

– Hva synes du om Lægreids kritikk?

– Jeg er sjeleglad for at Stig tok dette opp. Jeg vurderte det selv, men hadde lyst til å gå ut herfra med glede i stedet for å rette ut en pekefinger mot noen. Jeg er enig med ham i alt han sa.

– Er det vemodig å slutte?

– Ja, jeg vil savne menneskene i Nito, men ikke de 250 reisedagene jeg har hatt som pendler fra Vadsø, sier Gærnæ som var synlig rørt da han takket for seg fra talerstolen etter seks år som medlem av hovedstyret, de siste tre årene som visepresident på heltid.

Gærnæ skal nå tilbake til jobben sin i Varanger Kraft.

Les også: Fredrik har søkt 50 jobber uten å lykkes

Kvinnelig visepresdient

Nito får nå igjen en kvinne som nestsjef i og med at Trude Skogesal fra Hordaland ble valgt som ny visepresident med over 70 prosent av stemmene. Den andre kandidaten var Harald Bruland fra Sør-Trøndelag.

Skogesal gleder seg til å jobbe på heltid etter tre år i hovedstyret. Til daglig jobber hun som prosjektleder for Aker Solutions med ansvar for modifikasjoner på Gullfaks-feltet.

– Ved at jeg skal være visepresident på heltid, redder jeg faktisk arbeidsplassen til en kollega. Vi står midt oppe i permitteringer og usikkerheten er stor i Aker Solutions nå. Vi vet ikke hva som skjer etter nyttår da mange av kontraktene vi har skal ut på nytt anbud, sier Skogesal.

Trond Markussen innrømmer at den siste tida har tatt på kreftene.

– Nå kan jeg senke skuldrene og jobbe videre. Etter tre år har jeg et sterkt ønske om å være med videre på den reisen vi har startet. Nå har vi fått forankret strategien i hele organisasjonen. Gjenvalget er en god bekreftelse på at det vi har gjort, har vært riktig.

– Hvilket vedtak er du mest fornøyd med?

– Det var jo ekstra morsomt at studentene ikke lenger bare skal få lov til å snakke, men også stemme og dermed få innflytelse.

Nito har ca. 11 000 studentmedlemmer, noen har riktignok dobbelmedlemskap i både Nito og Tekna. Hittil har de bare hatt observatørstatus i hovedstyret.

Les også: Aker Solutions kutter flere hundre

Norges smarteste

Vedtaket om stemmerett til studentene utløste stående applaus på kongressens siste dag.

En av de som gledet seg aller mest over dette, var 29 år gamle Øystein Grøndahl. Han er mest kjent for at han nylig ble nummer tre i tv-programmet «Norges smarteste». Til daglig underviser han ingeniørstudenter på Høgskolen Stord/Haugesund.

– Dette var den første kongressen for meg som delegat. Det har vært kjempegøy å treffe så mange engasjerte medlemmer. En slik kongress dreier seg om mye mer enn saker og politikk. Og det jeg er aller mest glad for er stemmeretten til studentene. Å få inkludert flest mulig studenter og yngre tillitsvalgte er jo fremtiden for hele organisasjonen, sier Grøndahl til TU.

Tilbake til Markussen. Som president skal han nå sørge for å utrede hvordan studentstemmene skal vektes på neste kongress.

– Jeg har et håp om at dette skal gå raskt.

Smart ingeniør: Øystein Grønbdahl som ble nummer tre i "Norges smarteste" på NRK, jublet for at studentene nå får stemmerett i Nito. Foto: Tormod Haugstad
– Jeg har et håp om at dette skal gå raskt.Smart ingeniør: Øystein Grønbdahl som ble nummer tre i Tormod Haugstad

For øvrig er Markussen mest glad for at Nito nå engasjerer seg i flyktningeproblemet. Kongressen vedtok å støtte et masterstudium ved NTNU med 100.000 kroner. Tidligere president Marit Stykket har vært pådriver for å realisere et slikt studium med støtte til feltarbeid i utlandet gjennom Ingeniører uten grenser. Nito vil utfordre Tekna til å gjøre det samme.

Les også: Har betalt skatt til Norge i flere år, men får ikke et rødt øre fra Nav etter å ha mistet jobben

Passerte 80.000

– Men det er nok sysselsettingssituasjonen som har satt sitt sterkeste preg på denne kongressen. Det som skjer rundt oss nå, krever at vi engasjerer oss med forslag til konkrete tiltak for å redusere ledigheten, men også politisk arbeid for å skape flere nye arbeidsplasser. Norge har rett og slett ikke råd til å la ingeniører gå arbeidsledige.

Markussen er veldig glad for at 6 av 11 medlemmer i det nye hovedstyret nå er kvinner. Noe alderstungt, ifølge noen av representantene. Markussen er for så vidt enig:

– Høy alder trenger ikke være negativt, de har jo mer erfaring, men nettopp derfor er det bra med en aktiv studentorganisasjon, slik vi har opplevd på denne kongressen. Alle sju i studentstyret har vært svært aktive og deltatt i alle utvalg.

Nito markerte i helga oså at de har passert 80.000 medlemmer. Selv i nedgangstider med økende ledighet blant petroleumsingeniører, er det en økning av medlemsmassen.

– Vi opplever ikke frafall, men så sørger vi også for at de som mister jobben slipper å betale kontingent. Egentlig har vi jo fortsatt ingen høy ledighet her i landet sammenliknet med andre land, men det er tøft for de som rammes. Derfor bruker vi mye tid på å følge opp disse.

Les også: Dette er ingeniørene Norges største selskaper vil ha

Ukjent med ukultur

– Er det en ukultur i organisasjonen slik Stig Lægreid påpekte før dagens valg?

– Jeg har ikke opplevd noen ukultur. Jeg tenker at det sikkert finnes enkeltpersoner som bruker denne arenaen også til å fremme egne interesser, men så er sikkert jeg den siste som får høre om sånt også.

– Hvordan skal du feire gjenvalget?

– Før kongressen la jeg en flaske champagne i kjøleskapet. Jeg tenkte den skulle ligge der til jeg visste om det ble gravøl eller gjenvalg. Nå er jeg både glad og lettet. Jeg må ha gjort noe riktig da jeg ble gjenvalgt av en enstemmig kongress.

Så det blir nok et glass champagne med samboeren i kveld ja.

Les også: Dette er vinneren av Norwegian Tech Award 2015

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.