Dersom produksjonen på Martin Linge-plattformen skal starte i andre kvartal 2018, må de skipe ut modulene til plattformoverbygget nå i juni.
Mandagens arbeidsulykke på Samsung Heavy Industries verft – der totalt seks arbeidere omkom etter at en kran veltet over en av modulene – gjorde det ikke enklere å rekke denne fristen.
Tidplanen er nå oppe til vurdering i Total.
– Vi må se på eventuelle implikasjoner for planen. Vi har en plan som tilsier utseiling i juni og innløfting av modulene cirka to måneder senere – i august. Den planen ligger på bordet, samtidig må vi se på mulige konsekvenser av denne hendelsen, men det er alt for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser ulykken kan få, sier kommunikasjonssjef Leif Harald Halvorsen i oljeselskapet Total E&P Norge.
Stavanger Aftenblad omtalte først muligheten for at prosjektet nå kan bli ytterligere utsatt.
- Multi-milliardprosjektet i Nordsjøen: Utstyr og systemer er så skittent at det kan bli ødelagt
- Kran-kollisjon
Koreanske medier melder om at det var en såkalt Goliat-kran som kolliderte med en tårnkran, slik at tårnkranen veltet over Martin Linge-modulen.
En 50-60 meter lang del av tårnkranen, som veide 32 tonn falt ned over Martin Linge-modulen, ifølge Korea Herald.
I Sør-Korea er det startet politietterforskning av ulykken. Total kan foreløpig ikke si mye om hva som skjedde 1. mai, da den tragiske ulykken skjedde.
– Vi kan ikke gå inn på årsakssammenhenger per nå, men det er en kran som har veltet innover en av våre moduler. Det pågår nå undersøkelser på verftet. Total vil bistå i den videre granskingen som finner sted på verftet, sier Halvorsen til Teknisk Ukeblad.
Han forteller at all aktivitet på verftet ble stanset mandag og at skadestedet ble avstengt.
– Ingen fra vår prosjektorganisasjon har adgang til stedet som følge av det, sier han.
Flere koreanske medier melder også om at det koreanske arbeidsdepartementet tirsdag har utstedt en stopp-ordre til Samsung Heavy Industries.
- Kommentar om ulykken på Martin Linge: Arbeidere betaler med livet for norske oljeprosjekt
Underleverandører rammet
Halvorsen sier det er alt for tidlig å si noe om skader på plattformen.
– Det må vi kartlegge nærmere, sier han.
Koreanske medier melder også om at det ikke var arbeidere hos Samsung som omkom eller ble skadet i ulykken. De som ble rammet var tilknyttet underleverandører.
– Det vi har fått opplyst fra Samsung er at det er arbeidere som jobbet for deres underleverandører som ble berørt av selve ulykken, sier Halvorsen.
– Dypeste sympati og beklagelse
Tirsdag beklaget Samsung Heavy Industries-toppledelsen ulykken.
– Jeg vil uttrykke min dypeste sympati og beklagelse til de berørte familiene og til de som ble skadet, sa Samsung-direktør Kim Hyo-seop på en pressekonferanse ifølge Korea Herald.
Han uttalte seg på vegne av Samsung Heavy Industries toppsjef Park Dae-young, som er i Houston.
– Jeg tar fullt ansvar for hendelsen, og vi vil grundig avdekke årsaken til ulykken, sa han og tilføyde at han planla å besøke Geoje på tirsdag kveld for å undersøke saken selv.
- Drukning, brann, klemskader og fall krevde 13 liv: Nå bes Oljefondet selge aksjene i det koreanske verftet