Bryne:I ungdomsskoletiden begynte Inge Brigt Aarbakke i smia i sin fars hesteskofabrikk på Bryne. I dag er 42-åringen sjef i en svært moderne maskineringsbedrift med 90 ansatte.
Et trivelig verkstedmiljø er en sentral faktor når bedriften i april flytter inn i nye lokaler.
- Vi bygger opp Norges fineste maskineringsfabrikk, påstår han. - Det å arbeide med mekanisk industri skal ikke være noe dårligere enn å sitte på en kontorarbeidsplass. Derfor skal det være skikkelig lys, det skal være minst like god luft som i kontorlokalene og vi skal redusere støyen mest mulig.
I de nye lokalene som bygges på industriområdet Håland skal appelsintrær vokse mellom maskinene i verkstedhallen. Dessuten skal gulvet være lyst og rent. Spon og kjølevann skal behandles av sentraliserte anlegg.
- Vi må gjøre mer for å lage et trivelig miljø slik at vi får folk til å arbeide i mekanisk industri. Og ikke minst må vi få inn ungdommen, sier Aarbakke. Lærlingeplassene i hans bedrift er populære. - Vi får den "beste ulla", legger han til.
I alt skal det investeres 50 millioner kroner i de nye lokalene. I tillegg kommer nye maskiner og utstyr til rundt 25 millioner kroner, blant annet fire nye maskiner som kan arbeide med 120 forskjellige typer verktøy og som kan arbeide i alle akser. - Jeg er sikker på å få igjen for investeringene i bedre effektivitet, kvalitet og mindre sykefravær. I fjor var sykefraværet på 1,7 prosent, sier han.
Presisjon
Med moderne maskiner og DAK/DAP produserer bedriften presisjonsdeler i små antall. - Vi er sterkest på det som går ned i oljebrønner, sier Aarbakke. Hele 98 prosent av det som produseres er rettet mot oljeindustrien.
Siden kundene har hele verden som marked, er bedriften ikke så avhengig av det som skjer i Nordsjøen. Aarbakkes mål er å komme sterkere inn på andre industrisegmenter, som deler til fly, helikopter og forsvar.
Oppdragene er en blanding av ren maskinering og oppdrag hvor Aarbakke både konstruerer og lager et komplett produkt for kunden. Derfor har bedriften sin egen ingeniørstab. De bruker konstruksjonsprogrammet Inventor sammen med Mechanical Desktop. Konstruksjonsverktøyet gjør det mulig å sjekke at ting passer sammen på skjermen .
- Det er alfa og omega å ha et godt DAK-system. Fra Inventor tar vi filene videre til CNC-maskinene ved hjelp av EdgeCam. Ofte er det snakk om flere hundre tusen i verdi for et produkt, og da er det viktig ikke å gjøre feil. Enkelte ganger koster selve råemnet 150.000 kroner, og da kan et feilskjær bli kostbart, sier han.
Med en maskin som kanskje koster åtte millioner kroner, og en timepris for maskinen på 1800 kroner, er det viktig å ha dyktige folk for å få rask omstilling. Hvert minutt maskinen står koster 30 kroner. - Det er når maskinene "sviver" at vi tjener penger, sier han.
Tynne og lange hull
Folkene til Aarbakke er eksperter i å bore lange og tynne hull. Under rundturen i lokalene som skal bli skole etter flyttingen, stopper sjefen ved en maskin hvor operatøren er i ferd med å bore et 5 mm hull med en lengde på 2,4 meter. Toleransene er bare 0,5 mm på det svært harde emnet. Hemmeligheten er kunnskap om slipingen av borene. Retningen kan justeres gjennom røntgenmålinger etter hvert som boret spiser seg gjennom det hardeste stålet på markedet.
- Som maskinoperatør må du være både datamann og ha gehør for hvordan maskinene arbeider. Gode operatører hører på lyden om alt går bra, sier han. Han vet hva han snakker om. Selv startet han firmaet med å kjøpe en CNC-maskin etter at han som 21-åring hadde fått fagbrev.
Læretiden gikk han hos Trallfa. - Trallfa som i dag heter ABB Robotics var et av industrilokomotivene på Bryne den gang sammen med Brøyt, Kverneland og Øglænd. Her fant du et mekanisk nettverk som var unikt, sier Aarbakke.
Best
- Det som vi ikke får gjort på Jæren, får vi ikke gjort i Norge. Se på hva vi har greid. Når ABB har fått leveranse av roboter til Japan og slått japanerne på hjemmebane - da er vi best, sier han. Det er ikke alltid pris som avgjør om en vinner frem, det å levere kvalitet og levere til riktig tid er viktig, hevder han.
Rundt tredelen av produktene har utspring i eget ingeniørarbeid. - Selv om vi er en underleverandør, ser vi en utvikling mot å ta større ansvar. Både konstruksjonsarbeid, montering og testing inngår i leveransene, og på den måten blir vi en totalleverandør. Det er målet vårt, og det nye bygget gir oss større mulighet til å gjøre dette, sier Aarbakke.
Når den nye fabrikken blir åpnet, skal alle gå likt kledd. Alt blir i fargene til fotballaget på Bryne, altså rødt og hvitt. - Er du fra Bryne, så er du Bryne-fan, sier Inge Brigt Aarbakke kort.