Hydro sier tirsdag at de vil svare på søksmålet , som er fremmet for en nederlandsk domstol.
Søksmålet er fremmet av en samfunnsgruppe fra den nedre Amazonas-regionen i delstaten Pará, primært medlemmer av Cainquiama, Amazonas' forening for urfolk og Quilombolas-samfunnet.
De ønsker kompensasjon for det de mener er «feilaktig deponering av giftig avfall i Murucupi-elven, i tillegg til andre konsekvenser av tilstedeværelsen av Norsk Hydros installasjoner i regionen», heter det i uttalelsen fra advokatene som representerer brasilianerne.
Peker på helserisiko
– Ofrene har blitt eksponert for giftig restavfall fra aluminiumsproduksjonen, noe som kan føre til helseproblemer i form av økt risiko for kreft, Alzheimers, hudsykdommer, mageproblemer og diaré, heter det videre i advokatfirmaets uttalelse.
Søksmålet tar også opp en hendelse i 2018 på Alunorte, verdens største aluminiumraffineri. Hydro eier 92,1 prosent av Alunorte.
Alunorte ble beskyldt for forurensing av drikkevann som resultat av lekkasjer etter ekstrem nedbør i starten av 2018. Anlegget var stengt en lang periode etter hendelsen. Hydro har benektet anklagene.
I dialog med brasilianske myndigheter
I en uttalelse til NTB opplyser Hydro at sakene som nå er tatt opp, allerede diskuteres med brasilianske domstoler og myndigheter.
– Cainquiama har siden 2017 anlagt fem søksmål i Brasil mot ulike Hydro-enheter i Brasil. Når det gjelder Alunorte-saken i 2018, har ulike undersøkelser fastslått at det ikke skjedde overrenning fra deponiene. Alunorte-hendelsen er også grundig beskrevet på vår hjemmeside , skriver informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro på epost.
Utenlandsk ubåt dukket opp i innseilingen til Bergen