Kommunal og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) ble møtt av et massivt press fra en samlet bolig- og byggebransje da hun tirsdag ettermiddag møtte representanter fra 14 organisasjoner.
De tegnet et bilde av en bransje i full krise, og som må hjelpes med en rekke tiltak fra regjeringens side for å få i gang aktiviteten igjen.
– Det er ingen tvil om at det er en svært krevende situasjon. Det ligger allerede flere tiltak inne i forslaget til statsbudsjett, og det kan bli aktuelt å etterkomme flere av forslagene som kom fram i dag, sa Kleppa til NTB etter møtet.
Full stans
Det meldes om så å si full stans i kjøp, salg og bygging av boliger. Den situasjonen kan avhjelpes blant annet ved å øke Husbankens spillerom overfor forbrukerne – for eksempel ved å tilby mellomfinansiering til boligkjøpere og ved å tilby startlån også til andre- og tredjegenerasjonsetablerere, slik Huseiernes Landsforbund og Forbrukerrådet foreslår.
Andre krav er redusert eller midlertidig fjerning av dokumentavgiften, redusert boligrente og flere tiltak for å stimulere aktiviteten i byggebransjen.
Regjeringen må også få banksystemet på beina igjen og stimulere til ytterligere rentesenkninger, ifølge organisasjonene.
Les også:
– Krisen forsterkes
Administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta, mener krisen blir forsterket av at kommunene strammer inn budsjettene for neste år, reduserer sitt aktivitetsnivå og øker husholdningenes økonomiske belastninger med innføring av kommunal eiendomsskatt.
Til NTB sier Batta at et velfungerende banksystem og en enda lavere boliglånsrente er avgjørende for bransjen.
Forbrukerrådet tar dessuten til orde for at bankene selv må ta den økte risikoen når boligeiere må tvangsselge med tap, ved at restbeløpet på boliglån beholder de samme vilkårene som før et tvangssalg.
«Dette er en risiko bankene må bære etter år med aggressiv utlånspolitikk», heter det i notatet fra Forbrukerrådet til Kleppa.
Tiltak i budsjettet
Kleppa framholder at det allerede ligger flere tiltak inne i forslaget til det statsbudsjettet, som hun sier «blir vedtatt torsdag, slik det er foreslått».
– Vi bevilger penger til utbygging av flere tusen studentboliger, kommunale utleieboliger og omsorgsboliger og sykehjemsplasser. Budsjettet har virkning fra 1. januar, og da er det viktig at kommunene benytter seg av de mulighetene som ligger der, sa Kleppa.
Hun peker også på at regjeringen øker bostøtten og utvider Kommunalbankens utlånsrammer til 20 milliarder kroner.
– Det er viktig at kommuner og andre instanser legger planer for realisering kjapt. Det kan også bli aktuelt å oppfordre til forsering av vedlikehold og rehabilitering av kommunale bygg og anlegg, sa Kleppa.
Les også: