INDUSTRI

Materialene vi trenger til fremtidens batterier

Nobelprisene har drysset ned over dem som fant ut hvordan vi kunne sette sammen materialer for å lagre elektrisk energi i litiumionebatteriet.

Ann Mari Svensson er professor ved NTNUs Institutt for materialteknologi.
Ann Mari Svensson er professor ved NTNUs Institutt for materialteknologi. Foto: Odd Richard Valmot
28. des. 2020 - 17:00

Få materialer er så etterspurt som de vi kan lage batterier av. Vi trener enorme mengder av dem og kan nesten ikke skalere raskt nok til å tilfredsstille alle behovene – som ikke bare kommer fra kjøretøyer.

Vi trenger batterier i svært mange sammenhenger, ikke minst i nettet. Kanskje ikke så mye i Norge hvor vannkraftmagasinene kan sees på som verdens største batteri, men verden skriker etter batterier og nye materialer.

I krystallkula til professor i materialteknologi Ann Mari Svensson, som vi snakker med i dag, er det materialer og måten vi setter de sammen på som skal øke effektiviteten til dagens litiumionebatterier – og gjøre de mindre kontroversielle ved å redusere innholdet av kobolt. Vi må også sørge for at de kan oppnå langt flere ladesykluser.

Kan vi oppnå 20 til 30 prosent økt kapasitet kan vi redusere vekten på elbiler og få både billigere og mer miljøvennlige biler.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Elbil – Teknisk sett

TU har også startet podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.

Her finner du Elbil – Teknisk sett:

Den internasjonale havbunnsmyndigheten er under økende press fra medlemsland og mineralnæringen. – Nå som det endelig nærmer seg noen avklaringer vil de som har interesse den ene eller den andre veien forsøke å påvirke det som skjer, sier president i havbunnsmyndigheten, Olav Myklebust.
Les også

Havbunnsmyndighet under økende press: – Fristen er for lengst utgått

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.