ARKIVNYHETER

Matte øker gjenbruk av aluminium

Anders J. Steensen
22. aug. 2011 - 10:08

TRONDHEIM: Resirkulering av aluminium krever kun fem prosent av energien som går med til å framstille ny aluminium. Dette gir muligheter for å redusere klimagassutslippet fra framstillingen med 95 prosent.

For hver gang aluminium gjenvinnes, blir legeringsmetaller som jern, silisium og sink pluss sporstoffer som natrium og bly akkumulert i det resirkulerte materialet. Dette har så langt begrenset bruksområdet for resirkulert aluminium, til tross for at en stor andel aluminium med høy renhet blir tilsatt for å tynne ut konsentrasjonen av uønskede elementer.



Valsing og ekstrudering neste

I hovedsak er resirkulert aluminium til nå brukt i støpte produkter. Nå forventes det imidlertid at støperimarkedet bare om få år vil bli for lite til å svelge unna de raskt økende mengdene med resirkulert som kommer inn i materialstrømmen.

Skal verden klare å nyttiggjøres seg den økende tilgangen på resirkulert aluminium, må nye ruter ut til markedet åpnes for slike materialer. I klartekst må valsing og ekstrudering (pressing av profiler), prosesser som gir høyvolumprodukter, gjøres i stand til å motta betydelig høyere andeler av resirkulert materiale.



KMB-posjekt

Dette er bakgrunnen for KMB-prosjektet (Kompetanseprosjekt med brukermedvirkning) MOREAL (2009-2013) som SINTEF og NTNU nå gjennomfører, med Hydro Aluminium og svenske Sapa Technology som industripartnere, og med delfinansiering fra Norges forskningsråd.

– Fremmedstoffene som oppkonsentreres i aluminium ved stadig gjenvinning, påvirker de mekaniske egenskapene til det resirkulerte materialet. Men ved å optimere legeringssammensetningen pluss temperaturforhold og hastigheter i homogeniseringsprosessen som inngår i valse- og ekstruderingsprosesser, går det an å kompensere for dette. Ved å gjøre slike endringer, vil det være fullt mulig å bruke resirkulert aluminium i valseverk og pressverk, og få ut produkter som innfrir alle krav til mekaniske egenskaper, som for eksempel styrke og formbarhet, sier forsker Yanjun Li.





PC’en som forsøkslab

SINTEF-forskeren forklarer at det er både dyrt og tidkrevende å prøve og feile seg fram til de riktige prosessendringene gjennom fysiske eksperimenter i valse- og pressverkene.

– I MOREAL-prosjektet utvikler vi avanserte matetmatiske modeller som supplement til laboratorieeksperimenter. Dette er kraftige verktøy som gjør det billigere og mindre tidkrevende å utvikle resirkuleringsvennlige aluminiumlegeringer, sier Yanjun Li.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger


Lovende resultater

Prosjektet skal resultere i tre ulike modeller, som alle vil vise hvordan mikrostrukturen i resirkulerte materialer påvirkes av ulike endringer i homogeniseringen i valse- og ekstruderingsprosessene.

– Med matematisk modellering som veiviser, har vi gjort fysiske laboratorieforsøk der vi har påvist at strekkgrensa til en aluminiumlegering i “3xxx-familien” kan økes med 50 prosent ved å endre homogeniseringsprosessen, sier Yanjun Li.



Viktig for konkurranseevnen

Rundt en femtedel av verdens aluminiumproduksjon stammet i 2009 fra resirkulerte materialer. Mesteparten av det gjenvunne råstoffet kommer fra transportsektoren og emballasjeprodukter, men de siste årene har også aluminium fra konstruksjoner i økende grad blitt resirkulert.

– Målet for prosjektet vårt er å gjøre industripartnerne i stand til å lage flere skreddersydde resirkuleringsvennlige aluminiumlegeringer. Dyktighet på dette området vil bli stadig viktigere når det gjelder bærekraft og global konkurranseevne i materialindustrien, sier Yanjun Li, forsker ved SINTEF Materialer og kjemi.





















Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.