ENERGI

MDG vil opprette kommisjon for å avvikle oljen

I Tyskland satte staten ned en kommisjon for å lage et opplegg for å stenge kullkraftverkene. MDG mener den kan kopieres til Norge for å avvikle oljeindustrien.

MDGs talsperson Arild Hermstad sier at deres mål er at en eventuell stortingsoppnevnt kommisjon skal være i tråd med deres politiske program, men innrømmer at det ikke er realistisk
MDGs talsperson Arild Hermstad sier at deres mål er at en eventuell stortingsoppnevnt kommisjon skal være i tråd med deres politiske program, men innrømmer at det ikke er realistisk Foto: NTB Scanpix
5. okt. 2019 - 07:57

MDG vil om kort tid legge fram et forslag om en stortingsoppnevnt kommisjon, skriver Aftenposten.

– I økende grad må norske politikere svare for hva som vil skje med oljesektoren om Parisavtalen innfris og klimamålene nås. Da vil en slik kommisjon være et redskap for å finne de svarene, sier MDGs talsperson Arild Hermstad til avisen.

Han sier at deres mål først og fremst er å stanse tildeling av nye lisenser, deretter en gradvis nedtrapping av olje- og gassvirksomheten over en periode på 15 år.

Hermstad sier at det vil være opp til en eventuell kommisjon å forhandle fram en sluttdato.

Innen 2038 skal alle tyske kullkraftverk være stengt. MDG-talspersonen mener tyskerne kommer til å være mer opptatt av å produsere egen fornybar energi og finne bedre lagringsmetoder for strøm enn av å importere gass fra Norge.

– Dette kan gjøre det ulønnsomt å selge norsk gass, sier Hermstad.

Som et klimatiltak tester togselskapet Great Western for tiden batteridrevne tog som skal erstatte dieseltog innen 2040, noe som vil gi betydelig større klimagevinst dersom strømmen til batteriene er utslippsfri.
Les også

Mindre bruk av gass ga lavere britiske utslipp

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.