– På Kongsberg videregående skole står det dreiemaskiner som sto der da jeg gikk der for 35 år siden, sier Stein Sandvold. Han er daglig leder i K-Tech på Kongsberg. Historien er en del av bakgrunnen for at GKN Aerospace, FMC Kongsberg Subsea AS og Kongsberg Defence & Aerospace gikk sammen om å opprette Kongsberg Technology Training Centre, til daglig kun K-Tech.
K-Tech tar inn lærlinger og loser dem gjennom læreperioden. Både Sindre Hellingsrud og Petter Rustad som deltar på VM i Brasil i morgen gikk læretiden hos Sandvold og K-Tech. De får øvingslokaler til disposisjon i samme bedrift.
Les: Sikter høyt i verdensmesterskapet i Brasil
– Det startet opprinnelig for å markedsføre bedriftenes behov overfor skoler og ungdommer, men det er så høy automatiseringsgrad at de tre bedriftene ikke kan sette inn lærlinger.
K-Tech ligger inne på industriområdet med gangavstand til eierbedriftene. Den er utstyrt med et verksted der lærlingene i så stor grad som mulig gis oppgaver der resultatene blir brukt.
Øverste hylle
– Vi tar enkelte prototypeutviklinger, servicetjenester og noen hasteoppdrag. Det er morsomt for lærlingene å lage noe som ikke går rett i bøtta når de er ferdige. Vi anstrenger oss for å få til det. Av og til flytter vi lærlingene litt rundt etter behov, for eksempel kan de som har behov for sveising bli utplassert i en sveisebedrift et par måneder.
K-Tech kan velge lærlinger fra øverste hylle. I år skal bedriften ta inn 30 nye. Det er allerede kommet 155 direkte søknader, i tillegg har 260 søkt opplæringskontoret i fylket for de fagene K-Tech har på programmet. Nå er det 50 ansatte med 11 forskjellige fag.
Les også: Fremtidens industri krever endringer
Lavt fravær er det viktigste
Sandvold har et råd til ungdommer som vurderer yrkesfaglig på videregående: Sørg for å møte opp, ta helst kjøretimene på fritiden for å ha lavest mulig fravær.
– Når vi skal ansette lærlinger er fraværet det første vi ser på. Vi ansetter heller en med dårligere karakterer og lite fravær enn en med gode karakterer og høyt fravær.
Sandvold forteller at de tre eierbedriftene har innsett at lærlinger er så viktige for rekrutteringen at de tar dem inn via K-Tech, selv i dårlige tider.
Les: Vestlendingene tar robotgrep
Få mødrene på banen
– For å få tilstrekkelig mange søkere til TIP-fagene (Teknisk Industriell Produksjon) må bedriftene bli flinkere til å snakke med foreldrene, spesielt mødrene. Det er for mange som tror at det fortsatt er tungt og skittent arbeid.
For Kongsberg har K-Tech vist seg så vellykket at Sandvold har fått henvendelser fra andre regioner som viser interesse for konseptet. I tillegg til å trene og utdanne lærlinger tilbyr bedriften også kurs, blant annet for lærere.
– Vi er avhengig av å ha et godt forhold til skolene, og vi har tatt opp med dem muligheten for åta inn VG1 og VG2 i våre lokaler. Tidligere var det jo et problem at maskinene på skolene var utslitt og slarkete, i dag er hovedproblemet at de er fullstendig utdatert.
Les videre: Mesterskap gir flere søkere