SAMFERDSEL

Med Nuna i 160

19. sep. 2001 - 07:12

En studentgruppe ved Universitetet i Deft i Nederland har bygget en soldrevet bil, Nuna, og satt seg som mål å vinne neste bilrace i Australia for kjøretøy som utelukkende utnytter solenergi. The World Solar Challenge går annenhvert år og bilene krysser det australske kontinentet fra Darwin i nord til Adelaide, en strekning på 3010 kilometer.

I Nuna er det ypperste av solcelleteknologi og plastkunnskap fra romfartsindustrien tatt i bruk. Det er også benyttet teknologi fra rommet i batteriet og energistyringssystemet. Toppfarten på kjøretøyet er oppgitt til over 160 kilometer i timen.

Nesten tredelen av bilen består av kevlar, resin og skumplast. Både materialbruk og drivstoff kan på sikt redusere bruken av fossile brennstoffer i fremtidens kjøretøy.

Lett og enkel

The Association of Plastics Manufactures in Europe (APME) og The European Space Agency (ESA) sponser Nuna. Det er viktig for plastbransjen at bilen vinner. Men det viktigste er likevel de erfaringene denne krevende turen vil gi. Etter klimamøtene i Rio, Kyoto, Buenos Aires og Bonn, har de fleste innsett hvor tvingende nødvendig det er å redusere utslippene av CO2.

–Nuna kan gi erfaring med å utnytte solenergi i fremtidens normale bilpark. Ikke til fremdrift, men kanskje til energikrevende utstyr som morgendagens biler utstyres med, sier Fritz W. Gampe, ESA. De deltar i dette bilprosjektet fordi en ørliten del av konsernet driver med teknologioverføring.

Tre hjul

Nuna har bare ett hjul bak og det er drivhjulet. Alle tre hjulene har spesielle Michelindekk. Hele oversiden av bilen er dekket av solceller, bortsett fra den lille boblen føreren titter ut gjennom.

Temperaturen inne i bilen kan komme opp i 50 grader. Derfor må føreren benytte en spesiell avkjølende vest. 25 prosent av solenergien blir utnyttet og bilen kan kjøre inntil 500 km på fullt batteri.

Selv på en overskyet dag kan bilen utnytte sollyset. Nuna er lett og sterk og like sikker som en vanlig bil. Det mest eksotiske på bilen er to striper solceller på sidene, de har vært en del av panelet til romteleskopet Hubble.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.