Cand.real. Karl-Johan Jakola er mannen som samlet Norge til et forskningspark-rike. Gjennom hele sin karriere har den 46 år gamle marinbiologen jobbet med bedriftsetableringer havbruk, IKT og bioteknologi i Nord-Norge. – Samarbeidskonstellasjoner gir de sprekeste gründerresultatene. Jeg en sterk tilhenger av regionalisering. Regionene må ta ansvar, og selv få påvirke utviklingen i sin landsdel – uten statlig dirigering.
Jakola vokste opp på Bugøynes ved Varangerfjorden helt øst i Finnmark, et idyllisk fiskevær, som var blant de få som unnslapp den brente jords taktikk ved tyskernes tilbaketrekking under Den andre verdenskrig. Sitt finske språk vedlikeholder han i møter med kollegene ved forskningssenteret i Oulu i Nord-Finland. – Vi har mye å lære av finnenes satsing på høyteknologi. For meg er det inspirerende å se at det går an å få til ting langt unna hovedstedene.
Allerede som 14-åring måtte han flytte ti mil for å på internatskole tett ved grensa til Sovjetunionen. Etterpå ble det naturfaglinja ved gymnaset på Kirkenes. Her startet frafallet i realfagene tidlig: – Vi var 30 som begynte, og tre som gikk ut.
Etter førstegangstjeneste som grensejeger, mens den kalde krigen var på sitt mest anspente, krysset han kongeriket og ble verkstedarbeider på Stord, lokket av eventyrlyst og drømmen om en bit av den gryende oljerikdommen. Men han landet på realfagsstudier ved Universitetet i Tromsø i stedet.
Jakola er utstyrt med en god porsjon finsk sisu. Tre–fire ganger i uka henter han seg inn på tomils løpeturer med kona – i all slags nordnorsk vær, året rundt. Sammen reiser sprekingene land og strand for å springe maraton. – Etter hvert som jeg blir eldre og mer sta og “trollat”, er turene blitt lengre og lengre.
Ekte finsk sauna etterpå hører med. Badstu bygger han og kona også på hytta i Malangen, som de har laftet selv. Her kan Jakola fiske og jakte ryper.
På 1980-tallet var marinbiologen med på ikke mindre enn 50 etableringer innen oppdrettsnæringen, blant annet som prosjektleder for oppbyggingen av fiskefôrprodusenten BioMar. Da han dro til den amerikanske vestkysten for å gjenta etableringssuksessen, kom laksesykdommene og tok knekken på prosjektet. Jakola tok en MBA-grad i stedet.
Tilbake i Tromsø ble han hentet inn for å bygge opp Forskningsparken, som han har ledet siden 1995 – bare avbrutt av et år som industriattaché i London. – Det har vært utrolig spennende. I dag er oppdrettsnæringen en global industri, med ny teknologi og andre samarbeidspartnere enn da vi startet på 1980-tallet.