15 timer brukte det nederlandske konsortiet Mammoet Smit 15 timer på å løfte den 18.000 tonn tunge Kursk de ca. 100 meterne fra havbunnen og opp under lekteren Giant 4. Løftet gikk etter planen onsdag 16. oktober. Deretter ble Giant 4 med Kursk hengende under kjølen slept inn til havna i Roslyako, like ved Murmansk.
Der blir ubåten stående i tørrdokk for grundig gjennomgang av russiske myndigheter. Statens strålevern har målt radioaktiviteten under hele operasjonen, men har ikke funnet noe tegn til farlig stråling. Redningsmannskaper går nå gjennom vraket av ubåten og henter ut de gjenværende likene. Myndighetene tror at det kun vil være 30-40 døde inne i ubåten.
Forsikrer
I fjor høst ble 12 lik hentet opp av blant andre norske dykkere. Ifølge en talsmann for den russiske nordflåten, ble det meste av mannskapet sprengt i filler da ubåten eksploderte og sank i fjor høst.
– Vi er helt sikre på at ingenting vil gå galt med reaktoren, sier visestatsminister Ilya Klebanov, ifølge russiske medier. Nå begynner et nitid arbeid med å demontere ubåten, bit for bit. Arbeidet vil ta lang tid av hensyn til sikkerheten.
– Demontering av torpedoer og raketter kan være farlig selv under normale forhold, sier admiral Vyacheslav Popov.
Beredskap
Selv om myndigheten hevder at det ikke er fare for radioaktiv stråling fra reaktoren i tida framover, er det utarbeidet evakueringsplaner for Roslyako og områdene rundt.
Russerne har bestemt seg for å heve baugseksjonen til Kursk neste år, uten hjelp fra utenlandsk ekspertise. Avgjørelsen kan skyldes at russerne vil hindre andre i å få innsikt i hva som gikk galt med ubåten. Blant påstandene er at russerne eksperimenterte med en ny type torpedo.
Les mer om Kursk-operasjonen på www.tekblad.no.
Sidene oppdateres jevnlig. Søk eventuelt etter ’Kursk’ i arkivet.