OLJE OG GASS

– Media svartmaler situasjonen i oljenæringen

Vi kan miste en generasjon av ingeniører, tror leder for subsea-studie.

Antallet søkere til oljerelaterte studier er enkelte steder halvert. Medias negative fokus på oljekrisen pekes ut som en av grunnene.
Antallet søkere til oljerelaterte studier er enkelte steder halvert. Medias negative fokus på oljekrisen pekes ut som en av grunnene. Bilde: Erlend Tangeraas Lygre
Marius ValleMarius ValleJournalist
23. nov. 2015 - 06:00

Søkere til petroleumsrelaterte studier har falt kraftig, og en stor del av grunnen er medias negative fokus på situasjonen i oljenæringen.

Det mener Øyvind Østrem, studiekoordinator ved Høgskolen i Bergens studium i undervannsteknologi i Florø.

– Det er en veldig svartmaling av situasjonen. Situasjonen er ikke så svart som man skal ha det til, selv om jeg har stor respekt for at det er svært vanskelig for de som blir rammet. Vi vet at oljenæringen kommer til å bestå i 40-50 år til, men i media blir det ensidig fremstilt svart, og det påvirker noe kolossalt, sier Østrem til Teknisk Ukeblad.

– Enkelt

Han sier at Høgskolen ser dette godt på søkertallene, og at ungdom skygger unna oljerelatert utdanning fordi de tror det ikke er noen fremtid der.

Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg er delvis enig med Østrem i at media tegner et negativt bilde av oljebransjen. Samtidig tror hun at ansvaret for å formidle hele bildet ligger hos flere.

– Det er veldig deilig og enkelt å plassere skylden hos dere journalister, og si at det er media sin feil. Jeg tenker at vi har litt ansvar også. Vi og alle andre aktører i bransjen har ansvar for å komme opp med de gode historiene, sier Randeberg.

Halverte antall studenter

Høgskolen i Bergens bachelorprogram i undervannsteknologi i Florø startet opp i 2013, etter modell fra tilsvarende studium på Straume utenfor Bergen.

Mens det er over 29 studenter som er på sitt tredje år, og 38 på andre år, er det bare 13 studenter som er på sitt første år.

Tall fra Samordna opptak viser at det på enkelte petroleumsrelaterte studier var en nedgang i søkere til enkelte petroleumsrelaterte fag i år på rundt 50 prosent sammenlignet med i fjor. Søkere til undervannsteknologistudiet ved Høgskolen i Bergen falt med 25 prosent.

Øyvind Østrem, studiekoordinator, Høgskolen i Bergen avd Florø.
Øyvind Østrem, studiekoordinator, Høgskolen i Bergen avd Florø. Marius Valle
– Jeg syns svartmalingen har pågått siden oljeprisen begynte å stupe, og selskapene måtte begynne å nedbemanne. Selv om situasjonen er vanskelig, må vi ikke tegne et bilde av at det er slutt på oljealderen. De unge ser bare at alt er slutt. Bildet som blir tegnet er for ensidig. Det er positive ting som skjer i bransjen også, sier Østrem.

Han trekker også frem at vi har mye ressurser som ikke er tatt opp enda, og vi har verdens største konsentrasjon av subseainstallasjoner i Nordsjøen.

Disse vil trenge vedlikehold i årene som kommer. Det er også høy snittalder i bransjen, og mange vil etter hvert gå av med pensjon. Det vil og være store muligheter for jobb i et internasjonalt marked.

Midlertidig nedgang i bransjen

– Svingninger i oljepris har vi opplevd før. Vi har den doble effekten av varslede innsparinger i bransjen, og lav oljepris. Det er sannsynligvis sunt at bransjen setter fokus på sparing, men når den faller sammen med synkende oljepris, så har det skapt en midlertidig nedgang, sier Østrem.

Østrem ønsker å få frem at en ingeniørutdanning innen petroleum kan være et smart valg tross nedgangen. Han tror studenter som tar petroleumsrelatert utdanning i lavkonjunkturtider har gode muligheter til å få seg jobb når de er ferdige.

– Akkurat nå er det et veldig tøft marked. Vi har den doble effekten av varslede innsparinger i bransjen, og lav oljepris. De som går ut av utdanningen nå sliter med å få jobb. De råder vi å prøve seg innenfor andre bransjer, eller eventuelt ta en mastergrad. Men vi vet at det kommer til å ta seg opp igjen, sier Østrem.

Viktig kompetanse i fremtiden

Østrem tror at kompetanse fra oljenæringen kommer til å spille en nøkkelrolle fremover, og trekker frem prosjekter som tidevannskraft, vindmølleinstallasjoner til havs, og installasjon og vedlikehold av oppdrettsanlegg i sjø.

– Havrommet og etableringer her blir det nye og store satsingsområdet framover, her kan våre ingeniører innen undervannsteknologi finne nye arbeidsområder.

– Mange snakker om det grønne skiftet, og jeg tror det er en god del av ingeniørene innen oljenæringene som kommer til å være de som skal være med og drive frem dette. De sitter på ekspertise i verdenstoppen. Hvis vi nå skremmer vekk alle fra de miljøene sitter vi plutselig ikke igjen med noen. Vi kan risikere å miste en generasjon av ingeniører innen pertroleumsnæringen som skal være med og drive frem det grønne skiftet, sier Østrem.

Mye positivt på gang

Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg. Peder Qvale
Selv om det er mye negativt fokus på oljenæringen i media, er det også en del fokus på det positive som skjer i næringen, mener Randeberg.

– Det er klart det har vært mange oppslag om oljepris og nedbemanninger i det siste. Det er lett å få inntrykk av at bildet er helsvart hvis man bare leser forsidene. Om man også leser de små spaltene, er det mulig å se at bildet er litt mer nyansert, mener Randeberg.

Hun peker blant annet på teknologiutveksling, teknologiutvikling til et grønt skifte, effektivisering i oljebransjen, og andre små og store ingeniøreventyr.

Østrem tror det vil ta et år eller to før ting begynner å snu i bransjen, og at studenter som har litt is i magen vil finne seg jobb i oljenæringen, eller den framtidige havbruksnæringen.

Sats på realfag

– I tillegg er det viktig å presisere at våre studenter har en bred og god allmennbasis som ingeniører, noe som gjør dem godt kvalifisert til å arbeide også innen andre ingeniørbransjer. Om nedgangen fortsetter, kan disse finne seg jobb i andre bransjer, for senere å komme tilbake til undervannsteknologi. Det kommer til å være store muligheter fremover, men media skaper inntrykk av at ting er på hell, sier Østrem.

Randeberg tror også at det vil være mange muligheter for fremtidens teknologer.

Jeg er opptatt av å gi råd om at man skal satse på realfag og teknologi. Det vil gi deg solide, trygge, og spennende jobber i fremdtiden. Jeg tror det er det viktige bildet å få frem, sier Randeberg.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.