MILJØ

Medisin øker solfaren

Soling og medikamentbruk er en risikabel kombinasjon.
Soling og medikamentbruk er en risikabel kombinasjon.
Atle Abelsen
22. juni 2006 - 09:00

Dette gjelder såkalte lykkepiller, antibiotika, malariamedisin og forskjellige blodtrykksregulerende medisiner, skriver den danske Legemiddelstyrelsen i en fersk pressemelding.

Heller ikke såkalte naturpreparater er helt trygge.

Tidligere i år gikk Statens Legemiddelverk i Norge ut med en liknende advarsel.

Fast advarsel

– Dette er en «fast advarsel» vi går ut med hvert år foran påsken, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens Legemiddelverk til tu.no.

– Likevel virker det ikke som om folk flest er klar over disse bivirkningene.

Madsen vil at medisinbrukere studerer bruksanvisningen nøye, og sjekker om det står noe om fotosensibilitet.

– Men det er helt individuelt hvordan forskjellige mennesker reagerer på de forskjellige medikamentene. Det som gir kraftig utslag på en, kan være helt uproblematisk for en annen.

Reaksjonene varierer også. For enkelte kan det arte seg som om man blir ekstra lett solbrent, men ikke noe mer. Andre kan få utslett eller væskende vabler.

– Det er generelt ikke så alvorlig, men kan være ganske ubehagelig. Det leges i de fleste tilfellene enkelt av seg selv. I de mest alvorlige tilfellene kan man oppsøke en lege for lindring.

UVA-strålene

Solas UVA-stråler reagerer med noen av de aktive stoffene i medisinen. De danner et energirikt nedbrytningsprodukt, som igjen reagerer med lipider, nukleinsyrer og proteiner i huden.

Cellene tar skade, og i verste fall dør de. Der har du oppskriften på en alvorlig solforbrenning.

Ekstra beskyttelse

Og det er verre enda: Den danske Legemiddelstyrelsen advarer også med at dette kan du risikere selv om du sitter bak stuevinduet eller i en bil med rutene igjen. Selv ikke ei tynn bomullstrøye beskytter deg mot kombinasjonen UVA-stråler og medisiner.

Du må faktisk ikle deg relativt tykke klær, eller i hvert fall smøre deg godt med solkrem med høy faktor og finmasket UVA-filter.

– Alle solkremer i dag gir deg den rette beskyttelsen når solfaktoren er høy nok. På våre breddegrader er også ei alminnelig bomullskjorte god nok beskyttelse. Man kan riktig nok bli solbrent gjennom et vindu, men det må du antakelig lenger sør i Europa for å oppleve, beroliger Madsen i Statens Legemiddelverk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.