KLIMA

Melder over 40 grader i Sør-Europa – myndighetene er i beredskap

En varmebølge rammer denne uka deler av Sør-Europa og Nord-Afrika, med temperaturer som ventes å passere 40 grader.

Allerede mandag nærmet temperaturene seg 40 grader i Italia. Her prøver en jente å få avkjølt seg ved Spansketrappen i Roma.
Allerede mandag nærmet temperaturene seg 40 grader i Italia. Her prøver en jente å få avkjølt seg ved Spansketrappen i Roma. Foto: Gregorio Borgia/AP/NTB
13. juli 2023 - 11:19

Det er ventet høye temperaturer i deler av Spania, Frankrike, Hellas, Kroatia og Tyrkia, melder BBC.

I Italia kan gradestokken også nå 48 varmegrader. Det er utstedt rødt farevarsel i ti byer, deriblant Roma, Bologna og Firenze.  Tirsdag døde en 44-årig arbeider som jobbet med å male en fotgjengerovergang i byen Lodi utenfor Milano.

Et satellittbilde fra EUs Copernicus-program viser at bakketemperaturen i regionen Extremadura i Spania tirsdag lå på 60 grader, melder kanalen.

Storbritannias meteorologiske institutt sier hetebølgen er ventet å nå sin topp på fredag og fortsette inn i helga. Da er det blant annet meldt opptil 45 grader i den greske hovedstaden Aten.

Det meteorologiske instituttet i Italia gir hetebølgene navn etter mytologiske skikkelser. Den pågående bølgen er oppkalt etter den trehodede helveteshunden Kerberos, som blant annet figurerer i Dantes Den guddommelige komedie.

Over 60.000 personer ble registrert døde i Europa som følge av hete i sommermånedene i fjor, 18.000 av dem i Italia. Det viser en nylig framlagt studie fra Barcelonas institutt for global helse og det franske forskningsinstituttet Inserm.

Bilde av boligplattformen Alexander Kielland dagen etter at den mistet ett av beina og kantret i Nordsjøen den 27. mars 1980. På bildet ser man de fire gjenværende beina på den veltede plattformen som stikker opp av vannet.
Les også

Overlevende og etterlatte etter Kielland-ulykken strever med dårlig livskvalitet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.