ENERGI

Gasslekkasjen på Melkøya: Petroleumstilsynet ser alvorlig på hendelsen

Equinor melder at gasslekkasjen er stanset. 

Det ble onsdag meldt om en gasslekkasje på Hammerfest LNG, som ligger på Melkøya utenfor Hammerfest.
Det ble onsdag meldt om en gasslekkasje på Hammerfest LNG, som ligger på Melkøya utenfor Hammerfest. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
31. mai 2023 - 12:13

Equinors LNG-anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest i Finnmark ble evakuert som følge av en gasslekkasje onsdag formiddag. Politiet og brannvesenet rykket ut. Ved 19-tiden onsdag melder Equinor at gasslekkasjen er stanset.

Petroleumstilsynet (Ptil) opplyste til TU klokken 15.00 at de hadde fått melding om at akuttfaren var over, men at de foreløpig ikke visste noe om størrelsen på lekkasjen eller potensialet. 

– Vi ser alvorlig på hendelsen og følger opp videre mot Equinor, sier pressekontakt Øyvind Midttun i Ptil.

Det ble bekreftet av politiet i Finnmark på Twitter, som klokken 15.30 skrev at lekkasjen på Melkøya er under kontroll og at alle nødetater har forlatt øya. 

Politiet melder at de oppretter sak og vil etterforske hendelsen. 

Alt personell gjort rede for

Ifølge Equinor er det for tidlig å si når produksjonen på anlegget kan gjenopptas.

Selskapet opplyser at lekkasjen oppsto i tilknytning til en ventil på en av anleggets kjølekretser. Gassen som lekket ut brukes i forbindelse med nedkjøling ved produksjon av flytende naturgass (LNG), skriver Equinor.

Selskapet skriver i en melding at Equinors beredskapsorganisasjon ble mønstret og hendelsen ble håndtert i samvirke med nødetater. Relevante myndigheter ble varslet.

– Det var totalt 98 personer inne på fabrikken da hendelsen oppstod. Alt personell er gjort rede for og det er ikke meldt om skadde, skriver selskapet.

Evakuerte

Meldingen om lekkasjen kom inn til nødetatene klokken 11.17 onsdag. Pressetalsperson i Equinor Kjetil Eide bekreftet gasslekkasjen på anlegget, og at nødetatene hadde mønstret. 

– Anlegget er evakuert og vi jobber med å trykkavlaste anlegget, som er en form for sikring, sa han i 12-tiden onsdag.

Anlegget ble stengt ned og det ble opprettet en sikkerhetssone på 300 meter. 

I september 2020 brøt det ut en brann på det samme anlegget, som førte til nedstengning i halvannet år, mer enn 600 dager. Først i mai i fjor startet anlegget produksjonen igjen.

Anlegget produserer flytende gass, LNG, som vanligvis utgjør fem prosent av norsk gasseksport, med 6,5 milliarder kubikkmeter gass i året.

Slik illustrerte Blue Revolution Centre utviklingskonseptet i 2019. Nå har anlegget fått sin første rømming.
Les også

13.500 laks rømte fra anlegget som forsket på bærekraftig oppdrett

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.