Da ny forbrenningsavgift ble innført i Norge var målet var å få ned utslippet av klimagasser som oppstår når man brenner søppel.
Avgiften har fått negative konsekvenser for energigjenvinningsanlegget Tafjord Kraftvarme i Ålesund, som får inn mindre søppel enn tidligere. De har gått fra å ta imot 95.000 tonn søppel i 2022, til 72.000 tonn i 2023. Det skriver NRK.
Ved anlegget brenner de søppel som ikke kan materialgjenvinnes eller brukes om igjen. Nedgangen i søppelleveringen gjør at de regner med å gå i millionunderskudd de kommende årene. I tillegg blir evnen til å levere fjernvarme til Ålesund og områdene rundt dårligere.
– Da kommer vi til å bygge ned forbrenningskapasiteten vår og innføre tiltak som en varmepumpe, for å kunne opprettholde leveringsplikten på fjernvarme. En varmepumpe går på strøm, så da bidrar vi ikke til å avlaste strømnettet, men belaster isteden, sier administrerende direktør i Tafjord Kraftvarme, Irene Vik, til NRK.
Drar til Sverige
Innføringen av avgiften har gjort det billigere for bedrifter å sende søppelet til Sverige, enn å forbrenne søppelet lokalt.
– Det er jo litt kortere transport for lokalt avfall til her i Ålesund enn å sende det med bil helt til Sverige. Så jeg tror alle ser at det er et dårlig miljøregnskap, seier Irene Vik.
Oda Therese Gipling, daglig leder i Norsk fjernvarme, sier at avgiften har økt med over 85 prosent.
– Den svekker muligheten som anleggene hadde til å gjøre miljøvennlige investeringer, sier Gipling.
Norge får fortsette med momsfritak på elbiler
Avgift blir redusert ved sortering av søppel
Avgiften på brenning av søppel er utformet slik at anlegg som sorterer avfallet, investerer i karbonfangst og -lagring (CCS) eller på andre måter reduserer sine utslipp, vil få redusert avgift.
Irene Vik mener at avgiften ikke fungerer slik den var tiltenkt.
– Vi er helt enige i at utslipp skal koste. Men det er de som forurenser som må betale, ikke vi som rydder.
Det er Finansdepartementet som er ansvarlig for avgiften. De hadde ikke mulighet til å stille til intervju med, men skriver følgende i en epost til NRK:
De får verdens høyeste vindturbin – men naboer protesterer