NTNU’s Olav Bolland mener fortsatt at CO 2-håndtering ikke kan gjennomføres til særlig under 20 øre per kilowattime.
Dette betyr at CO 2-rensing alene koster nesten det samme som kraften i dag selges for på Nord Pool, kom det fram under Industridagene i Mo i Rana i forrige uke.
Et gasskraftanlegg på 400 MW trenger derfor 4,8 til 6,4 mrd. kroner ekstra i forhold til et konvensjonelt anlegg for å realiseres.
- Salg av CO 2 og kvotekostnader kan redusere nettokostnaden en del , men dette krever at slike ordninger kommer på plass og fungerer, mener Bolland.
Bellonas Marius Holm hevder at veien til CO 2-håndtering er kortere. Han mener en CO 2-fri løsning har betydelige økonomiske muligheter, som ikke regnes inn i prospektene. Særlig angriper han Statoils konservative analyser, som han mener skyldes at Statoil må ta risikoen, mens staten kan få oppsiden, gitt at et anlegg realiseres.
Holm mener beslutningstakerne i denne saken må se langsiktig, og at drastiske tiltak må iverksettes for å redusere CO 2 -utslippene.
– Kyotoavtalen er kun et lite steg på vegen til å komme ned på et utslippsnivå kloden tåler, mener Holm, som dermed avfeier konvensjonelle gasskraftverk som en mulig løsning.