Det nystartede firmaet 4Sep har djerve ideer. De mener at det er store muligheter for å utvinne mer olje og gass langt mer effektivt enn det oljeselskapene i dag gjør.
De mener at det er på tide å utnytte fordelene med de horisontale brønnene og nedihullsseparatoren som ble utviklet for 10 år siden.
– Det blir ofte hevdet av det internasjonale oljefagmiljøet at nedihullsprosessering er en meget attraktiv teknologi, men at teknologien dessverre er utenfor rekkevidde. Våre studier og forsøk bekrefter at vi kan utføre separasjon av olje og vann under nedihullsbetingelser både for viskøse (tunge) oljer og lettere oljer, sier Terje Søntvedt
Logget
Logging av brønnstrømmen i horisontale brønner viser at olje og vann er separert i brønnen.
– Derfor er det helt unødvendig å føre brønnstrømmen inn i ventiler, opp gjennom stigerør for deretter å separere oljen på havbunnen eller på dekk. Det er separert nede i brønnen. Teknologien kan være svaret på operatørenes utfordring med håndtering av de økte vannmengder og vil gi økt utvinning og forlenge feltenes levetid, sier Almdahl.
120 års erfaring
Tre 58+ StatoilHydro-pensjonister har gått sammen om å danne firmaet 4Sep AS.
Initiativtakerne, Per Almdahl, Per Gramme og Terje Søntvedt, har hver rundt 30 års erfaring fra Hydros olje- og gassmiljø.
I tillegg deltar Bjarne Olsen, som kom fra Scana, men som tidligere representerte Weir Pumps i Norge.
Alle var aktivt med i Hydros prosjekt "Horisontal nedihullsseparasjon" rundt årtusenskiftet. Prosjektet ble hedret med ONS Innovasjonspris i 2000.
Nafta
Men det finnes problemer knyttet til tungolje når den skal pumpes opp fra brønnene.
Dette har 4Sep løst ved å utvikle en metode for å injisere en fortynner som reduserer egenvekten og radikalt reduserer viskositeten til oljen i brønnen.
– Nafta er det som fungerer best, og denne regenereres fullstendig når den kommer opp. Dette er en velkjent metode fra tungoljefelt i Canada og Venezuela, forteller Søntvedt.
Moden teknologi
En av årsakene til at de fire veteranene har startet 4Sep er at de har fått mange henvendelser fra internasjonale oljeselskaper om teknologien.
– Teknologien er videreutviklet for å kunne inkludere de fleste oljer med store vannmengder. Vi vet at teknologien er robust. Derfor er det på tide å ta opp igjen tråden for å bringe dette ut til industrien, sier styreformann Bjarne Olsen.