ENERGI

Mer sårbart

24. mai 2001 - 08:22

Norsk kraftforsyning er blitt betydelig mer sårbar de siste årene, konkluderer Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) i en rapport. Årsaken er blant annet ensidig søkelys på kosteffektiv drift. Resultatet er at landet har en eldre infrastruktur som kjøres med lavere sikkerhetsmarginer enn tidligere.

Parallelt med dette øker avhengigheten av IT-systemer. – Det er svært bekymringsfullt at de samme datasystemer som fjernstyrer norske kraftanlegg, åpnes mot internett, og derfor kan angripes av hackere, sier forsker Håvard Fridheim fra FFI. Rapporten er laget i samarbeid med Direktoratet for sivilt beredskap (DSB) og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Store konsekvenser

Fortsetter utviklingen i denne retningen, vil Norge få hyppigere strømbrudd i fremtiden. Dette vil få store konsekvenser for samfunn og næringsliv, og redusere evnen til effektiv krisehåndtering. FFI anbefaler derfor å sette av totalt 750 millioner kroner over ti år til konkrete tiltak for å redusere sårbarheten i kraftforsyningen

NVE mener rapporten avdekker at det er behov for å styrke reparasjonsberedskapen og sikre kontroll- og styringssystemene i kraftforsyningen. – Det norske kraftsystemet har mindre reserver enn tidligere. Kapasiteten bør økes gjennom nye investeringer i nettet og ny produksjon, sier vassdrags- og energidirektør Agnar Aas.

Vil øke beredskapen

NVE vil i løpet av året gå gjennom virkemidler og fremme et forslag med konkrete tiltak for Olje- og energidepartementet (OED) over hva som kan gjøres for å oppnå en tilfredsstillende beredskap.

Direktør Helen Bøsterud i Direktoratet for sivilt beredskap stiller spørsmål om vi er villige til å godta hyppigere og mer langvarige strømbrudd i framtiden, eller om vi foretrekker å betale en slags forsikringspremie i form av beredskapstiltak innen energisektoren.

Langvarige strømbrudd vinterstid kan gi store samfunnsmessige og økonomiske konsekvenser. Likevel er kun 50 prosent av landets kommuner forberedt på å takle et langvarig strømbrudd, viser en undersøkelse DSB har gjennomført i samarbeid med fylkesmennene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.