Hannover: En annen trend, som bare blir sterkere og sterkere, er inntoget av forbrukerelektronikk og generell IT i bransjen. Alle med litt respekt for seg selv har tilsynelatende en eller flere app-er for nettbrett og smarttelefoner.
App-er seg
Applikasjonene varierer i funksjonalitet, fra rene salgsløsninger, via diagnostikk, dokumentasjon og vedlikehold, til overvåking og styring. Stadig flere merker de fysiske komponentene med QR-koder (quick response). Et skann med mobilen kan gi tilgang til detaljert produktinformasjon, dokumentasjon, reservedeler og kanskje en handlekurv.
Modning for multitouch
En annen farsott er multitouch for skjermer og operatørgrensesnitt. Ifølge Geir Kvamme hos Siemens var det nesten motstand mot teknologien for et par år siden. Nå har skepsisen snudd, nå er det visse kunder som bare ”må ha det”.
Automatisering snakket blant annet med Roland van Mark hos Beckhoff. Han fortalte om et større antall maskinbyggere som var på gang med multitouchløsninger.
- Multitouch gir raskere og sikrere drift av maskiner, forteller van Mark.
Sikre skjermer
Mens vi er i avdelingen for skjermer tar vi med Pepperl+Fuchs nye serie for eksplosjonssikker sone 2. Selskapets Terje Kittelsen forteller at skjermene fås i både 4:3 og 16:9, i størrelser fra 9 til 15 tommer. Han opplyser at skjermene kan dimmes ned til 40 prosent.
Datasikkerhet står høyt på agendaen hos alle det er relevant for. Dessuten lanseres stadig flere softwareverktøy for overvåking av automatiseringsnettverkene. Kanskje ikke så rart når antall kommunikasjonskomponenter kan overstige totalen av noder som PLS-er, paneler og operatørstasjoner?
Kontroll på kommunikasjonen
Siemens viste for eksempel for eksempel Sinema V12, som kan integreres i selskapets Scada-system (WinCC) eller tredjepartsløsninger.
- Det kan overvåke inntil 500 noder, sier Jan-Yves Clames.
Han demonstrerer ved å dobbelklikke på en node, og skjermen fylles med relevante detaljer. Clames forklarer at slike verktøy har vært vanlig for store IT-nettverk i lang tid, men at det nå finnes enklere og billigere varianter for automatiseringsbransjen.
- Vår løsning ligger på rundt 5000 euro, mens de større IT-pakkene typisk koster mer enn det dobbelte, kommenter han.
PC + PLS = sant
Mens vi er inne på bruk inntog av generelle IT-løsninger, er det absolutt på plass å ta med at Bosch Rexroth hanket inn messens Hermes Award for sin innsats for å krympe gapet mellom PLS og PC. Konseptet er langt fra nytt. Selskaper som Beckhoff og National Instruments er tuftet på PC-basert automatisering. Begge tilbyr software som går langt utover rene kontrollfunksjoner. Og hos Wago var ett av høydepunktene en ny serie kontrollere som kan programmeres med IEC 1131-3 og høynivåspråkene C og C++.
Energieffektivisering
Rent generelt blir automatiseringsprodusentene stadig mer løsningsorientert. Det tidligere komponentfokuset er til en viss grad forlatt til fordel for mer komplette funksjoner. Tanken er mersalg og forenkling for brukerne.
Energieffektivisering er ett eksempel. Nå tilbyr flere aktører hele næringskjeden, fra strømtrafoer til overordnet software for analyse og rapportering. Det inkluderer kommunikasjonsprotokoller med opphav fra både automatiserings- og kraftbransjen, for eksempel IEC 60870 og IEC 61850.
Roboter og autonomi
Også robotene henter inn andre impulser. Det var trolig flere mekaniske assistenter på plass enn noensinne i Hannover, og mange av dem har blitt mobile. Autonome løsninger er omkvedet.
De kan gjøre en super jobb i mange logistikkoppgaver. Ellers hadde for eksempel Kuka satt en lakkeringsrobot på noe som kunne minne om en oransje stridsvogn. Den hadde fått et stort område å boltre seg på for å lakkere noe som minnet om en vindmøllevinge.
RFID-ekspansjon
RFID-teknologien brer også om seg, innen både logistikk og produksjonsstyring. Hos Pepperl+Fuchs så vi for eksempel et nytt lesehode som kan detektere inntil 40 brikker (tags) samtidig. Nykommeren er aktiv i UHF-båndet, nærmere bestemt 868 Mhz.
Hos Phoenix Contact opplevde vi ekstra stolthet for en ny serie I/O-moduler, Axioline E. Carsten Henning viste oss en stor bukett med IP65/67-moduler i plast eller metall. Han trakk fram at det er varianter for alle viktige (subjektivt sett) kommunikasjonsløsninger. Så enten du foretrekker Ethercat, Ethernet/IP, Modbus TCP, Profibus, Profinet eller Sercos, er det bare å kople til signalene og kjøre.