Det helstatlige entreprenørselskapet hadde i 2017 samlede inntekter på 3 776 millioner kroner, en liten oppgang i forhold til året før.
Selskapet er Norges største entreprenør innenfor driftskontrakter på vei, med en markedsandel på rundt 50 prosent av Statens vegvesens kontrakter for landets riks- og fylkeveger. Mange entreprenører har erfart dette segmentet som er krevende marked, men Mesta har tross det klart i gå i pluss siden 2009.
Driftsresultatet har de siste årene vært oppe i hele 439 millioner kroner, men endte i fjor altså med et minus på 18 millioner kroner.
Måtte avskrive tap på enkeltprosjekter
Adm.dir Kurt Opseth i Mesta kommenterer til veier24 de økonomiske resultatene slik:
– Vi er selvfølgelig ikke tilfreds med resultatet for 2017, som i hovedsak skyldtes tap på noen enkeltprosjekter fra tidligere år, samt at det er gjort avsetninger for fremtidige tap på de samme prosjektene. Vi har styrket prosjektledelsen på disse kontraktene og arbeidet systematisk med lønnsomhetsforbedringer, noe vi allerede ser resultater av.
Opseth er imidlertid meget fornøyd med ordretilgangen så langt i 2018, og utsiktene fremover ser gode ut selv om det er tøff konkurranse om hver eneste jobb.
– Skal jeg trekke fram én kontrakt som vi er spesielt stolte av, er det Telemark Vest, hvor vi vant blant annet som følge av dokumentasjon på merverdi i prosjektet, sier han.
LES OGSÅ: Kjempesprekk for Veidekke på anleggsprosjekter - foretar nedskrivinger på over en halv milliard
Politisk vedtatt utbytte
Eieren, som er den norske stat, har vært ivrige med å ta utbytte fra entreprenørvirksomheten sin.
I 2016, og ikke i 2017 slik vi først kom i skade for å skrive, ble det tatt ut et overskudd på hele 350 millioner kroner. De foregående årene henholdsvis 300 og 150 millioner kroner.
Siden 2010 er det tatt ut utbytte på over 1,5 milliarder kroner fra selskapet, som dermed har bidratt med sitt til statskassa!
LES OGSÅ: Entreprenører fikk minst 6,3 millioner i bøter for dårlig vinterdrift forrige sesong