Aker Elektronics AS ble etablert i Horten 24. februar 1965 og feirer i år 40-års jubileum som Advanced Micro Electronics (AME).
Men historien om AME dreier seg seg like mye om norsk mikroelektronikks historie. Den startet med Olaf Staviks arbeid med mikroelektronikk og halvlederteknologi ved Sentralinstitutt for Industriell Forskning (SI) i Oslo i 1963.
Stavik var ikke bare forsker, han var også industribygger. Han klarte å skaffe kapital til veie fra norsk shipping, nærmere bestemt Aker Gruppen. Derav det opprinnelige navnet. Stavik gikk etter hvert inn i bedriften og ledet den fra 1967 til 1985.
Aker-bjelken
Under Staviks ledelse vokste AME til over 200 medarbeidere med et produktspekter som dekket de fleste områdene innen mikroelektronikk. De første produktene var transistorer.
Det mest kjente produktet fra starten er antagelig Aker-bjelken. Den ble utviklet tidlig på 60-tallet ved SI og er fremdeles i produksjon ved Sensonor, en av mange bedrifter som har vokst ut av AE-treet. AME Space, i dag Norspace, Borre Mikrokomponent og Getech er andre eksempler.
Etter hvert ble produktspekteret utvidet til å omfatte tynnfilmkretser og hybrider, fotodektorer, overflatebølge-komponenter og bipolære integrerte kretser. Produksjon av integrerte kretser pågikk til 1986, blant annet hadde Tastafonen en integrert krets fra AME.
Opto-komponenter
Etter at Aker Gruppen solgte seg ut av AME på 70-tallet, gikk bedriften gjennom en rekke eierskifter. I 1997 ble AME kjøpt opp av Optical Systems Incorporated (OSI) i California.
AME har produsert silisium fotodetektorer siden slutten av 70-tallet. Det ble et satsingsområde etter 1985. Detektorproduktene omfatter også hybrider som kombinerer fotofølsomme elementer med elektroniske funksjoner under betegnelsen opto-hybrider. Bedriften samarbeider med MiNa-laboratoriet på Gaustad i Oslo om produksjon av silisiumskiver for disse produktene. Detektorteknologien er også bakgrunnen for OSIs kjøp.
Forsvar og medisin
AME er en betydelig leverandør av hybrider spesielt for forsvarsanvendelser i Norge og Sverige, men også til sivile kunder. Et elektrisk filter som inngår i MRR-radioen til KDC utgjør betydelig andel av AMEs omsetning. I 2003 stod forsvarsprodukter for nesten 100 prosent av omsetningen.
Leveranser til ulike romprosjekter er også et svært viktig felt for AME. I den senere tid har komponenter til medisinsk utstyr, særlig CT-skannere, blitt meget viktig for AME. Verdensmarkedet for slike skannere domineres av fire aktører, og AME leverer til to av dem. Sammen med et annet firma i OSI-konsernet undertegner de snart en kontrakt verdt 50 millioner kroner årlig. AME leverer allerede pre-produksjonsserier av dette produktet.
I 2005 er det anslått at medisinske detektorer vil utgjøre nærmere 50 prosent av omsetningen. Det er et godt utgangspunkt for AMEs rundt 40 ansatte ved inngangen til jubileumsåret.