I ungdommen satte han derfor sammen stoffer fra gamle drogehåndbøker og prøvde dem på seg sjøl. Ukelønn og senere studielån ble brukt til å kjøpe tinkturer på apoteket for å blande dem sammen. Preus har nemlig respekt for at en del naturmidler virker. Han fikk fram et antivirusstoff mot forkjølelse som fungerer, noe venner og familie har glede av.
– Jeg tenkte ikke på at det kunne være økonomisk interessant. Jeg er mer oppfinnertypen som trenger en hær av ryddegutter.
Virusmiddelet fant han på slutten av syttitallet. Først på nittitallet ble det patent og firmaet Rhinopharma av ideen. Senere kom ideen om gammelt DNA og firmaet AnGene.
Professoren blir karakterisert som inspirerende, energisk og fargerik, og han har alltid vært flink til å prate med folk.
– Slik har tilfeldighetene vært med på å skaffe finansiering til bedriftene mine, sier Preus. Andre mener han er flink til å selge ideene sine. En av dem er å sprenge ut fjell i hjembyen Drøbak for å gi plass til parkeringshus, omsorgssenter og lage båtplasser. Finnes fritid i vokabularet hans?
– Jeg skiller veldig mellom jobb og barnetid. Når jeg er alene, jobber jeg nesten hele tida. Når jeg har barna, slår jeg jobben hundre prosent av, understreker den fraskilte trebarnsfaren. Han har to døtre og en sønn i alderen 7 til 19 år.
Mye av barnetida tilbringes på en gammal gård fra 1890-åra på øya Ildjernet utafor Nesodden. Vinterstid bærer det til skogs for å gå på ski med dem. Ideene kommer når han har fri.
– Av og til kan jeg bli redd for meg sjøl, for det dukker opp mye rart i hodet mitt, innrømmer Preus. Og ler.