Professor William Lafferty publiserte nylig en artikkel i tidsskriftet European Environment. Her får samtlige norske miljøvernministre de siste 15 årene stryk, med unntak av Arbeiderpartiets Thorbjørn Berntsen.
– Ingen miljøvernminister siden Berntsen har frontet bærekraftig utvikling som eget begrep. Dette er et spørsmål om politisk vilje, og den har vært fraværende uansett regjering, sier Lafferty til Dagsavisen onsdag.
Langt unna svenskene
Norge er ifølge artikkelen langt unna å matche våre svenske naboers miljøpolitikk. Svenskene har langt mer konkrete målsettinger og innsats enn norske myndigheter, slår forskerne fast.
Forskerne har gått gjennom norsk miljøpolitikk fra 1987 til i dag, med vekt på politikk for bærekraftig utvikling. Etter at Gro Harlem Brundtland frontet denne saken på slutten av 1980-tallet har altså arbeidet stått stille.
Todelt politikk
Etter at Rio-toppmøtet i 1992 ikke ga de resultatene Gro hadde håpet på, kom 10 år med stadig mer todelt bærekraft-politikk, skriver forskerne. I internasjonale fora opptrådte Norge svært aktivt og fordømmende overfor andre land, mens arbeidet for bærekraftig utvikling stagnerte her hjemme.
– Dette er blitt et kjennetegn ved norsk bærekraftpolitikk, sier Lafferty.
Først i 2002 og 2003 kom en politisk strategi og handlingsplan på bordet, men professoren mener disse manglet konkrete mål og derfor ikke førte til vesentlige endringer.
– Mange andre land, som Tyskland, Sverige og Canada har laget effektive strategier, og EU har gått foran. Men av grunner som er vanskelige for meg å forstå, virker det ikke som om Norge har vært interessert i begrepet om bærekraftig utvikling, sier Lafferty.
– Olje og gass har skylden
Han mener hovedårsaken til at Norge er en miljøsinke ligger i at olje- og gassektoren står for en så stor del av økonomien vår.
– Olje og gass bidrar på to måter: For det første fordi sektoren er så viktig for økonomien at den blir vanskelig å angripe. For det andre sørger den for så store inntekter at den skaper press på politikerne om å oppfylle krav fra ulike miljøer. Så uansett hvor gode intensjoner man har med miljøet, blir det til at man i stedet pøser på med oljepenger til sosiale ytelser og annet offentlig forbruk, sier Lafferty.
Han understreker dog at norske regjeringer har levert på områder som for eksempel forurensning.
Lover plan
Finans- og bærekraftminister Kristin Halvorsen lover en ny og konkret bærekraftplan til høsten.
– Det har nok vært en godt bevart hemmelighet for det norske folk at finansministeren også er bærekraftminister. Men det har jeg som ambisjon å gjøre noe med. Nå sender vi snart ut vår nye strategi for bærekraftig utvikling, slik at den kan presenteres i Nasjonalbudsjettet for 2008, sier Halvorsen til Dagsavisen.
Hun er enig med Lafferty i at oljeformuen gir Norge muligheter andre land ikke har, men tviler på at det offentlige forbruket er en trussel mot bærekraftig utvikling.
– Kun avkastningen av formuen skal brukes, og utfordringen er å sette sammen det offentlige forbruket slik at det får en klar, bærekraftig retning. Dette er vi i gang med, gjennom satsing på kollektivtrafikk, fornybar energi og CO 2-rensing, sier Halvorsen.