Moderne PC-er blir miljøvennlige. To EU-reglementer tar seg av det.
WEEE sørger for at brukt utstyr fra IT-industien blir gjenvunnet og RoHS begrenser bruken av farlige materialer.
Norge og Sverige har ligget foran på resirkulering, og EUs regelverk er i stor grad inspirert av dette arbeidet. Oppmerksomheten rundt IT-skrap vokste frem i EU på 90-tallet. I 1998 ble det kastet 660.000 tonn gammelt utstyr, og behovet for effektiv resirkulering var stort.
Utfordringen har vært at IT-produkter er komplekse og krever stor ekspertise. Bransjen i Norge har selv tatt ansvaret, fra 1999 har det aller meste av det brukte IT-utstyret blitt gjenvunnet.
– Resirkuleringen er blitt ganske effektiv, og jeg tror tallet nå ligger langt over 90 prosent. Det som gjenstår er at mange mennesker fremdeles kaster noe utstyr i søppelkassen i stedet for å levere utstyret på et mottak, sier daglig leder i Eurovironment i Trond Lohre.
Selskapet henter brukt IT-utstyr fra rundt 3000 ulike bedrifter. Til sammen hentet de 2800 tonn i fjor. I snitt veier en gammel PC med skjerm med katodestrålerør rundt 30 kilo.
Demonteringslinje
Eurovironment er som en omvendt fabrikk. Her blir de enkelte komponentene skilt fra hverandre.
Skjermene strippes for rørene som sendes til Tyskland for nedsmalning i et spesialanlegg for blyholdig glass. Elektronikkortene sendes til Sverige hvor de forskjellige metallene gjenvinnes i Boliden smelteverk.
Faktum er at innholdet av verdifulle metaller er så høyt at eksporten av rundt 100 tonn elektronikkort gir et godt bidrag til ordningen.
Ikke alt utstyret blir plukket fra hverandre. Mellom tre og fire vektprosent av det som samles inn blir gjenoppbygget og går til ombruk i skoler og i utlandet.
Ut med bly og kadmium
Som den største europeiske produsenten har Fujitsu Siemens ligget foran på både gjenvinning av gammelt utstyr og konstruksjon av mer miljøvennlige modeller.
Selskapet begynte allerede i 1988 å ta tilbake brukt utstyr, og utover 90-tallet utviklet de strenge retningslinjer for miljøvennlig produksjon.
– I 2002 var vi klar med vårt første såkalt grønne hovedkort og året etter lanserte vi den helt grønne PC-en. I år vil alle forretnings-PC-ene være grønne, men det vil fremdeles ta tid før serverne når dette nivået. Det skyldes at en del vitale komponenter som lages i Asia er så varmefølsomme at de ikke tåler blyfri lodding som øker temperaturen med 30 grader, sier vice president og ansvarlig for volumproduksjon i Fujitsu Siemens, Peter Eßer.
Det er ikke bare PC-er og servere som er gjenstand for miljøfilosofien. Fujitsu Siemens fabrikk i Augsburg er bygget om for å redusere vann- og energiforbruk og redusere alle former for utslipp. I 1992 gikk det med 32 kW for å produsere en PC. I dag er dette redusert til bare 13 kW.