ENERGI

Miljødirektoratet har anmeldt Equinor for ulovlige utslipp på Mongstad

Fo tre brudd på miljøregelverket.

Miljødirektoratet har politianmeldt Equinor for tre brudd på miljøregelverket i forbindelse med utslippene på Mongstad.
Miljødirektoratet har politianmeldt Equinor for tre brudd på miljøregelverket i forbindelse med utslippene på Mongstad. Foto: Øyvind Hagen/Equinor
7. jan. 2021 - 08:57

Miljødirektoratet har politianmeldt Equinor for tre brudd på miljøregelverket i forbindelse med utslippene på Mongstad.

I en epost til Dagens Næringsliv skriver Miljødirektoratet at det har bedt Vest politidistrikt om å etterforske tre brudd på miljøregelverket med sikte på straff.

– Vi ser alvorlig på alle forholdene som er avdekket. Vårt inntrykk er at Equinor Mongstad ikke har hatt tilstrekkelig aktsomhet og oppmerksomhet om forurensning fra raffineriet, skriver Miljødirektoratet i eposten.

Miljødirektoratet har den siste tiden kommet med sterk kritikk av Equinor og forholdene på Mongstad etter flere oljelekkasjer fra det som er Norges største raffineri.

Miljøministeren er kjent med anmeldelser

En intern granskningsrapport fra Equinor viser at utslippene kan ha pågått over flere tiår. Equinor har samlet opp 112.000 liter olje, men har sagt at de ikke vet hvor mye som er igjen i grunnen. De har selv omtalt forholdene som uakseptable.

– Jeg er kjent med at Miljødirektoratet har anmeldt Equinor Mongstad til politiet for to forhold; for akutt forurensing som følge av rørbrudd i fjor sommer, og for utslipp til grunnen fra raffinerivirksomheten på Mongstad i desember i fjor, skriver klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) i et svar på et skriftlig spørsmål i Stortinget onsdag.

Det var SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken som stilte spørsmålet til Sveinung Rotevatn.

Rotevatn: – Svært alvorlig

– Saken om grunnforurensning ved Equinor Mongstad er svært alvorlig og har medført omfattende forurensning av olje i grunnen. Jeg forventer at Equinor rydder opp i alle forhold som er i strid med forurensningsregelverket, slik at virksomheten kan komme raskest mulig i samsvar med alle gjeldende krav, skriver Rotevatn.

Han skriver videre at fordi Klima- og miljødepartementet vil være klageinstans for de vedtakene Miljødirektoratet eventuelt fatter, så kan han ikke kommentere saken konkret.

Aktivister fra Greenpeace Norden og Greenpeace Brasil har plassert vrakrester fra ekstremværet rundt boligen til oljesjefen Anders Opedal. Dette skjedde etter at rundt en halv million mennesker måtte forlate hjemmene sine under den dødelige flommen i Brasil i april og mai
Les også

Greenpeace med aksjon i Equinor-sjefens hage – blir politianmeldt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.