Skrevet av: Rolf Tore Ottesen, Norges geologiske undersøkelse og Lise Støver, Miljøenheten, Trondheim kommune.
Gamle bildekk er fulle av miljøgifter. Ukritisk materialgjenvinning fører til resirkulering av miljøgifter. Dette sterkt uønsket, og det er ikke miljøvennlig.
Norske dekk resirkuleres. Dekkretur opplyste i 2008 at viktigste gjenbruk var i anlegg og som energikilde til sementindustrien. Det produseres for tiden ikke gummigranulater av norske dekk som råstoff for nye produkter.
Gamle bildekk inneholder over 60 ulike kjemiske stoffer. Gummi (naturlig og syntetisk) utgjør 40 prosent av innholdet. Andre viktige bestanddeler er carbon black, høyaromatiske oljer (HA-oljer), nonylfenoler, ftalater, polyklorerte bifenyler (PCB), svovel, sink og andre metaller. HA-oljene inneholder polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH-forbindelser) hvorav mange av disse er kreftfremkallende. HA-oljen ble brukt som mykgjører i dekkene. Oljen oppløses i gummiblandingen, men er ikke kjemisk bundet til gummien. Oljen spres derfor lett ut i naturen ved dekkslitasje.
Gummigranulater laget av gamle dekk produseres i flere land. Granulatene inneholder de samme miljøgiftene som var i de innsamlede dekkene. Denne formen for ukritisk gjenvinning fører til en resirkulering av miljøgifter. Gummigranulatene benyttes blant annet som råstoff i kunstgressbaner samt støtdempende matter som legges ut i stort omfang i barnehager og på lekeplasser. Undersøkelser av et begrenset antall støtdempende matter i Norge, viser at mattene inneholder en uønsket mengde miljøgifter i tildels høye konsentrasjoner, særlig i relasjon til bruken i barns lekemiljø. Stoffene både damper av og går i løsning. Folkehelseinstituttet har konkludert med at det ikke foreligger noen grunn til å anta at bruken av innendørs kunstgressbaner skal medføre en økt helserisiko. Klima og foruresninsdirektoratet (Klif) anbefalte i 2006 at en slutter å bruke oppmalte bildekk i kunstgressbaner, ut fra målet om å redusere utslipp av helse- og miljøskadelige stoffer. Ingen har vurdert konsekvensene av den omfattende bruken av tilsvarende gummigranulater i støtdempende matter i barnehager og på lekeplasser.