– Vi tror vi bare så vidt har nådd starten av en æra der miljø vil bli veldig mye viktigere enn i dag.
Det var ordene til administrerende direktør Kyrre Olaf Johansen da han som administrerende direktør i Entra Eiendom ønsket velkommen til feiring av ti års jubileet for det statlige eiendomsselskapet. Johansen har ledet Entra i to år. Han startet sin karriere der med å utvikle en miljøstrategi.
Miljøprofil viktigere og viktigere
– Vi snakker om miljø, vi tenker på miljø og vi forsøker å gjøre noe for miljøet. Slik tenker vi som sitter her i dag. Men vi tror at når de som i dag sitter på skolebenken om noen år kommer ut i arbeidslivet så vil mange av dem nekte å akseptere å jobbe i et bygg som ikke har en god miljøprofil. I framtiden tror jeg ikke det blir mulig for en bedrift å selge seg inn med god miljøprofil uten å ha lokaler i et bygg med god miljøprofil, sier Johansen til Teknisk Ukeblad.
For Johansen og Entra Eiendom er det mer enn lavt energibruk. Entra er en av nesten 60 bedrifter som står bak Norwegian Green Building Council når det etableres fredag 17.september. Da vil det etableres en miljøsertifiseringsordning for bygg. Miljøsertifiseringen vil ta hensyn til helse og komfort, energi, materialvalg, arealplan, transport, avfall, vann og forurensning
– Vi er i ferd med å implementere vår miljøstrategi nå, alle detaljene er ennå ikke på plass. Men det er åpenbart at vi også vil se på materialvalg, CO2-utslipp og lokalisering. Vi holder alt åpent, dette kommer sikkert også til å påvirke arkitektturen.
Kundens krav
Johansen ser to veier frem mot et marked der miljøhensyn står sentralt. Det er regulatoriske krav fra myndighetene og det er etterspørsel fra kundene. Entra eiendom vurderer det siste som så viktig at selskapet allerede har bestemt at ved bygging og rehabilitering vil selskapet som hovedregel gå for strengere krav enn myndighetenes minimumskrav.
– Ja, vi tror at det er penger i det og vi tror det blir et krav fra kundene. Dessuten, skal vi klare regjeringens mål om CO 2-reduksjoner så må vi satse på å gjøre noe med eksisterende bygg. I vår bedrift begynner vi nå å få flere eksempler. I NVE-bygget som snart er ferdig klarer vi energiklasse B, og det er ikke dårlig for et rehabilitert gammelt bygg.
Hovedfundament
– Er det helt uproblematisk å stille miljøkrav, eller sliter dere med at nødvendig kompetanse ikke alltid er til stede hos arkitekter, rådgivere eller entreprenører?
– Jeg vil ikke si vi sliter med å finne leverandører med miljøkompetanse, men det er et viktig evalueringskriteria når vi velger samarbeidspartnere.
Johansen har nå opprettet en ny stilling som miljøsjef. Camilla Haugsten er ansatt og starter 1.oktober. Hun har blant annet erfaring fra Bellona.
– Vår miljøsatsing blir et av hovedfundamentene våre framover, og da er det viktig for oss å heve kompetansen i egen bedrift og forsøke å gi vårt bidrag til å øke kompetansen i vår bransje.