Regjeringen har besluttet at miljøkrav fra 1. januar 2024, skal vektes med minst 30 prosent i offentlige anbud. Det lover godt slik at norske kommuner, offentlige etater og etter hvert også bedrifter i langt større grad vil bruke innkjøpsmakt til å styrke det totale samfunnsregnskapet, gjennom å velge kortreiste, norske, miljøvennlige leverandører med grønne løsninger.
Nye arbeidsplasser
I tillegg kan det enkelt skapes 10-12.000 nye arbeidsplasser i varehandelen. Dette basert på at inntil 10 prosent av dagens offentlige innkjøp omprioriteres til helnorske, kortreiste leverandører om man tar utgangspunkt i en omsetning på 5 mill. per arbeidsplass. Kanskje blir prisen per skiftenøkkel litt høyere, men kvalitet og sikre leveringstider fra nærmiljøet vil mer enn oppveie for det og selvfølgelig går ansattes skatter og avgifter direkte tilbake til stats- og kommunekassene.
En undersøkelse fra Riksrevisjonen fra 2022 viste at det offentlige i for liten grad bruker innkjøpsmakten sin til å minimere miljøbelastningen og fremme klimavennlige løsninger. Å velge norske leverandører er både klima- og miljøvennlig og er med på å sikre norske arbeidsplasser. Samtidig som tilgjengeligheten øker og CO2-avtrykkene reduseres.
Kommuner og offentlige etater bør nemlig i langt større grad vurdere effektene på samfunnsregnskapet i valg av leverandører. Det bør være et viktig moment når norske og utenlandske leverandører veies opp mot hverandre.
EU krever grundig bærekraft-rapport. Unge gründere skal levere løsningen
Stor bærekraftgevinst
Det har slått oss at det offentlige muligens ikke tenker over at penger sendes ut av landet når tilbydere med lager og eiere i utlandet vinner også de mindre kontraktene. La oss håpe at økte krav til miljø- og klimahensyn i det offentliges valg av leverandører vekker bevisstheten om hva et norsk eierskap til arbeidsplasser i lokalsamfunnet betyr for klima- og miljø.
I tillegg til de direkte og åpenbare gevinstene som lavere energiforbruk og CO2-utslipp må det offentlige få øynene opp for de mer langsiktige, men like viktige bærekraftgevinstene ved å velge kortreise leverandører: En stabil og langsiktig eier legger ikke ned virksomheter under forbigående konjunktursvingninger.
En nasjonal helnorsk eier sender heller ikke overskuddet ut av landet slik at penger ikke beskattes etter norske satser. En stabil arbeidsgiver i et lokalsamfunn er viktig for den lokale infrastrukturen. Det innebærer sikkerhet for foreldres arbeidsplasser, barn på skoler og i barnehager og for et velfungerende boligmarked.
Og ikke nok med det, et nytt lovutvalg skal i november 2023 legge fram en rapport med forslag til hvordan miljømessig bærekraft og sosial bærekraft, samt økt innovasjon i offentlige anskaffelser i praksis kan bidra til grønn omstilling. Som helnorsk leverandør eid av de ansatte og en stiftelse, gleder vi oss til fortsettelsen med våre bærekraftige løsninger for varer og forsyningstjenester.
Høyre: Vil ha dyrere bensin og diesel – men ikke redusere veibruksavgiften