ENERGI

Miljøorganisasjonene tapte i tingretten. I dag starter ankesaken i klimasøksmålet

Borgarting lagmannsrett skal ta stilling til tildelingen av ti oljelisenser i Barentshavet.

Klimasøksmålet skal opp i Borgarting lagmannsrett. Fire miljøorganisasjoner har saksøkt staten for brudd på den såkalte miljøparagrafen. Fra venstre: Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet, Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom og Steinar Winther Christensen, leder i Besteforeldrenes klimaaksjon.
Klimasøksmålet skal opp i Borgarting lagmannsrett. Fire miljøorganisasjoner har saksøkt staten for brudd på den såkalte miljøparagrafen. Fra venstre: Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet, Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom og Steinar Winther Christensen, leder i Besteforeldrenes klimaaksjon. Johanna Hanno/Greenpeace
Ina AndersenIna AndersenJournalist
5. nov. 2019 - 05:15

Det er to år siden den første runden av klimasøksmålet gikk i tingretten i Oslo. Greenpeace og Natur og Ungdom, med støtte fra Besteforeldrenes klimaaksjon, har saksøkt staten for brudd på Grunnloven i forbindelse med tildelingen av ti utvinningstillatelser i Barentshavet.

Det var første gang paragraf 112 ble forsøkt for retten. Den såkalte miljøparagrafen slår fast at borgerne har rett til et levelig miljø og at staten skal iverksette tiltak som sikrer denne retten.

Miljøorganisasjonene fikk ikke medhold. Saken ble anket og siden har også Naturvernforbundet kommet til som partshjelp.

I dag starter andre runde av klimasøksmålet i Borgarting lagmannsrett.

Esbjergverket i Danmark stengte i september etter å ha brukt 500.000 tonn kull per år for å produsere strøm og varme.
Les også

Klimautslippene i EU falt 8 prosent i 2023

– Rettslig og moralsk ansvar

Vis mer

Dommen fra Oslo tingrett i 2018 la til grunn at klimagasser som stammer fra norskprodusert olje og gass bare er relevant hvis de slippes ut i Norge.

Miljøorganisasjonene mener at retten ser bort fra at det er norske handlinger ved åpning for leting og oljeproduksjon som er hovedårsakene til at nytt karbon slippes ut i atmosfæren.

– Norge har både et rettslig og moralsk ansvar for oljen vi produserer uavhengig av om den brennes i Norge eller i andre land. For verdens klima spiller det ingen rolle hvor i verden utslippene skjer. Vi har signert Parisavtalen, og dermed har vi forpliktet oss til å jobbe for å holde global oppvarming under 1,5 grader. Forskningen viser at de eksisterende feltene tar oss forbi klimamålet, da kan vi ikke åpne opp nye områder for oljeboring, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge i en pressemelding.

Her påpeker organisasjonene at det etter at dommen falt i Oslo tingrett har kommet tre nye rapporter fra FNs klimapanel, som beskriver de alvorlige konsekvensene av ikke å greie målene i Parisavtalen. Forskerne slår nå fast at klimagassutslippene må halveres i løpet av ti år.

Vil ha klimatesting

Klimasøksmålet omhandler ti nye utvinningstillatelser i Barentshavet, som regjeringen tildelte i 2016 gjennom 23. konsesjonsrunde. Blant annet ble helt nye områder i Barentshavet Sørøst åpnet for oljeleting.

Her kan du lese mer om bakgrunnen for striden, som nå skal inn i en rettssal for andre gang.

Skulle staten vinne også denne runden, vil det meste fortsette som før. Dersom miljøorganisasjonene skulle vinne frem på alle punkter vil de ti oljelisensene i Barentshavet bli kjent ugyldige. Det vil trolig også få konsekvenser for fremtidig oljeutvinning i Barentshavet, og for andre beslutninger som kan føre til klimautslipp- både offshore og til lands

Mye av søksmålet handler likevel om å fylle miljøparagrafen med innhold og finne ut hvor grensene går.

Det organisasjonene helst vil er at klimatesting skal bli obligatorisk ved alle lisenstildelinger på norsk sokkel, altså at åpning av nye områder må bli vurdert opp mot påvirkningen det vil ha for klimaet og for Norges forpliktelser i Parisavtalen.

I perspektivmeldingen 2024 varsler finansministeren lavere produktivitetsvekst i Norge. Bedre ressursbruk i offentlig forvaltning trekkes frem som et nødvendig tiltak. Men noe tilsier at ikke alt går ryddig for seg, mener ukas TU-spaltist.
Les også

Staten skal ikke breie seg ut i markedet

Ber om at anken forkastes

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted skriver i sluttinnlegget fra staten at de mener Oslo tingrett kom til riktig avgjørelse for snart to år siden.

Videre påpekes det at staten mener 23. konsesjonsrunde er gyldig, og at det er klart innenfor de rammene Grunnloven setter gjennom miljøparagrafen, uansett om den tolkes slik det rettslig har vært tradisjon for, eller i en «radikalt utvidende tolking».

Han ber derfor om at anken forkastes.

Lagmannsretten har satt av 5.–14. november til ankesaken.

Ingebjørg Telnes Wilhelmsen sier at Enova er godt rigget for piloter og demoanlegg, men at selskapene ikke har finansielle muskler til hydrogenprosjekter i virkelig stor skala.
Les også

Hydrogen-stopp: – Det dras i bremsen i flere land

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.