MILJØ: Gjennom en utfordring fra tre borgerlige partier, har regjeringspartiene gått med på et forlik om miljøpolitikken. Men vet egentlig politikerne hva de er enige om?
Det skal satses på såkalte havmøller. Det er store vindmølleparker plassert så langt til havs at de ikke kan sees eller høres fra land. Det kan virke positivt. Men hva med trekkfuglene som vil møte en vegg av nye og drepende rotorer. Er dette tatt med i beregningen. Eller er tanken ganske enkel: ute av syne og dermed ute av minne. Skal de bare forsvinne i havet? Og lide samme skjebne som uønsket småfisk trålerflåten dumper i sjøen gjennom sideluker i båten. Problemet med skadet og drept fugl er kjent fra vindmølleparker på land. Mitt spørsmål til politikerne er derfor: har dere tatt dette med i beregningene?
Et annet forslag som dukket opp fra de rødgrønne for kort tid siden var å støtte Kina i å bygge vannkraftverk. Dermed kunne Norge vinne klimakvoter. Men ifølge de rødgrønne skal det ikke bygges vannkraftverk her i landet. Selv små bekkekraftverk blir sabotert. Stemmer ikke det? Hvis de skal støtte vannkraftverk i Kina, tar de da på seg ansvaret for at disse kraftverkene får negative innvirkninger på miljøet, eller at landsbyer må evakueres på grunn av bygging dammer og rørgater?
Så viser en internasjonal undersøkelse at vannkraftverk er det mest miljøvennlige. De rødgrønne bør ta seg sammen, begynne å tenke selv og finne ut hva de egentlig mener er riktig å gjøre i Norge. De kan ikke bare fortsette å protestere mot alt. De bør sørge for å bygge ut de resterende vannkraftanleggene og forlange å bli tildelt miljøkvoter for de kraftleveransene vi har år om annet til Europa.
Olav Elsebutangen