Flere prosjekter på sokkelen står i fare for å bli utsatt eller skrinlagt, blant annet på grunn av stort press på kapasiteten.
Statistisk sentralbyrå (SSB) spår at investeringene i olje- og gassindustrien vil være på hele 207,8 milliarder kroner i 2013. Det er 12,6 prosent høyere enn i 2012.
I tillegg har den amerikanske skifergassens inntog i markedet ført til store usikkerheter og omveltninger. USA, som før var et importavhengig land, viser seg nå å kunne bli selvforsynt med energi på grunn av den mye omtalte «fracking»-metoden. Store mengder skifergass og oljeskifer har gitt svært lave gasspriser i deler av gassmarkedet.
Disse utsettes
De enorme endringene i markedet vil føre til at de minst tilgjengelige og dyreste hydrokarbonene vil være lite lønnsomme å utvinne. Også norsk petroleumsutvinning blir påvirket av usikkerhetene og presset i markedet.
Prosjektene som vises på kartet har blitt, eller blir, utsatt på grunn av de store usikkerhetene i markedet.
Flere i fare
Etter hva Teknisk Ukeblad erfarer står også flere prosjekter i fare for å bli utsatt. Det skal i så fall være snakk om Statoils gigantprosjekt Aasta Hansteen samt Skrugard og Havis i Barentshavet. Se undersak.
Analysefirmaet Rystad Energy tror at indust-rien vil ha kapasitet til å gjennomføre de store og mest lønnsomme prosjektene som kommer.
– Vi tror at alle store og attraktive prosjekter, som Aasta Hansteen, Johan Sverdrup, Dagny og Ivar Aasen, vil bli igangsatt og gjennomført, men kanskje med noen forsinkelser og kvalitetsproblemer, sier daglig leder Jarand Rystad.
Kompetanse flaskehals
Professor i petroleumsøkonomi ved Universitetet i Stavanger, Petter Osmundsen, tror kompetanse vil være den største flaskehalsen når det kommer til gjennomføringen av prosjekter.
– Dette er til en viss grad selvregulerende ved at enkelte prosjekter blir utsatt. Å starte opp et prosjekt uten kompetente leverandører med tilstrekkelig kapasitet og tilstrekkelig egen kapasitet til å følge opp et prosjekt, kan straffe seg i form av kostnadsoverskridelser, forsinkelser og utfordringer med kvalitet. Det er uklart om de høyeste anslagene vi har sett på samlet investeringsnivå i petroleumssektoren fanger opp denne selvreguleringen, sier Osmundsen.
Rystad tror at noen felt vil være mer marginale og at spesielt gassfelt i dagens usikre gassmarked vil bli utsatt.
– Utsettelser kan også skyldes at feltet uansett er å anse som ikke økonomisk drivverdig gitt ny informasjon og ikke at dette er koblet til kapasitet i industrien, sier Rystad. •