Til tross for synkende oljepriser, uro i kapitalmarkedet og en egenkapital som krympet med 20 milliarder, utbetaler Aker ASA 1,7 milliarder kroner i utbytte.
– 2018 ble enda et år med god verdiskapning til Akers aksjeeiere. Totalt steg aksjeverdien, justert for utbytte, med 19,1 prosent. Vi mottok rekordhøye 2,2 milliarder kroner i oppstrømsaktiviteten fra selskapene i vår portefølje i 2018, og i 2019 forventer vi at utbyttet overstiger 3 milliarder kroner, sier Akers konsernsjef Øyvind Eriksen.
Selskapet opplyser at et forslag om å utbetale 22,50 kroner per aksje i utbytte for regnskapsåret 2018 reflekterer både den sterke industrielle utviklingen, robust balanse i regnskapet og inntektsbringende utsikter. Dette betyr at aksjeeierne får 1,7 milliarder kroner i utbytte.
Hovedeier Kjell Inge Røkke kontrollerer 50,6 millioner aksjer gjennom datterselskapet The Resource Group TRG AS og innkasserer dermed over 1,1 milliarder kroner.
– Akers utbyttepolitikk har blitt fulgt jevnt siden 2006. I 2018 endte Akers NAV (markedsverdien av alle selskapets eierskap – det såkalte Net Asset Value) på 562 kroner per aksje. Dermed ligger utbyttet i øvre del av skalaen, sier Eriksen.
- Solide tall fra Aker BP: Men svakere enn ventet
Verditap på 20 milliarder
Aker peker på at geopolitisk usikkerhet, økt finansiell usikkerhet og et oljeprisfall på 35 prosent førte til et finansielt svakt fjerdekvartal.
Verdiene i den industrielle porteføljen, som omfatter eierskap i Aker BP, Aker Solutions, Akastor, Kværner, Ocean Yield og Aker BioMarine, falt med over 20 milliarder kroner – fra 67,1 til 44,5 milliarder kroner ved utgangen av året. Dermed er selskapets egenkapital tilbake på samme nivå som ved starten av 2018.
– Likevel er jeg fornøyd med at verdisvekkelsen i siste kvartal ikke påvirket den underliggende utviklingen av våre investeringer. Snarere motsatt – gode og viktige framskritt ble gjort i våre porteføljeselskaper, fastslår Eriksen.
- Andre kvartal: Aker-verdiene vokste med 14,7 milliarder på tre måneder
Vurderer notering av Aker Energy
Aker ASA opplyser samtidig at selskapet vurderer å børsnotere oljeselskapet Aker Energy i Ghana, der Aker og Røkke gjennom The Resource Group TRG AS eier halvparten hver. Først skal selskapet sende inn en plan for utbygging og drift, såkalt PUD, til ghanesiske myndigheter innen utgangen av mars.
– Etter at PUD-en er godkjent, er planen å invitere andre investorer til å delta gjennom en børsnotering eller annen transaksjon, skriver Eriksen i kvartalsrapporten.
– Det er unødvendig å si at 2019 blir et spennende og avgjørende år for Aker Energy. Potensialet er betydelig, men det er svært komplekst, og risikoen må håndteres nøye, skriver Eriksen videre.
- Aker Solutions: Økte inntekter i fjerde kvartal