– Fem millioner kroner er vanvittig mye penger for oss, men jeg vil være helt sikker på at det er tilstrekkelig til at vi skal klare å stå løpet helt ut, sier Ellen Kathrine Lie til TV2 på programmet Skaperen.
Hennes bedrift High Tech Security har utviklet en metode for avlesing av forskjellige målere og toveiskommunikasjon med for eksempel et energiverk eller et vannverk.
Forrige uke mottok selskapet en million kroner av Innovasjon Norge gjennom fjernsynsprogrammet Skaperen, mens de i 2005 mottok 300.000 kroner av Innovasjon Norge innen Virkemiddelområdet Offentlige forsknings- og utviklingskontrakter.
Også investoren og bilforhandleren Egil Stenshagen signaliserer at han er villig til å vurdere en investering, men måtte undersøke det nærmere med sine teknologiske rådgivere.
Pilot og fullskala
Selskapet er i ferd med å gjennomføre et pilotprosjekt på Nesodden der de leser av rundt 20 effektmålere, 25 vannmålere og overvåker drøyt ti brann- og tyverialarmer i bolig- og næringsbygg.
– Neste mål er å etablere et fullskalaprosjekt med 5000 anlegg i løpet av året. Det naturlige er å trekke inn et nettselskap på eiersiden for å gjennomføre dette, uttaler Lie til TV2.
Ingen revolusjon
Det ligger ingen spesielle nyvinninger bak selskapets teknologi. De baserer seg på en relativt ny, men allerede godt utbredt trådløs kommunikasjonsstandard kalt zigbee for å kommunisere med alle målere og sensorer i huset.
Alarmer og målerdata kan overføres til vannverket, nettselskapet eller alarmkompaniet via GPRS, IP eller radiolinje.
Alt dette gjøres av flere leverandører på markedet for toveiskommunikasjonsløsninger, men High Tech Security er muligens blant de første til å implementere zigbee i sitt konsept.
Teknologien håndterer også effektstyring, det vil si at et nettselskap kan få tillatelse til å gå inn og skru av og på last hos kunden etter behov og avtale, eller at brukeren selv kan sitte hvor som helst i verden og slå av og på sitt eget forbruk via internett.
Konkurrenter i fleng
Teknisk Ukeblad har fått flere henvendelser fra lesere og bedrifter som ikke kan se at produktet fra High-Tech Security innebærer noe nytt. Flere peker blant annet på at Telenor Cinclus allerede er godt etablert på markedet med et liknende system.
I Sverige har Utileyes vært på markedet siden 2002 med sitt system.
Adm. dir. Tor Einar Furre i Utileyes sier de som arbeider med slike løsninger vet at dette ikke er noe nytt.
- Flere store og små firma har tilsvarende løsning. Sverige er for tiden det mest spennede markedet. Her er det lovbestemt at system for automatisk avlesning av energimålere (strømmåler) skal innføres før 1 juli 2009, skriver Furre i en e-post til TU.no
Også i USA finens det konkurrenter. Amerikanske Wellspring Wireless leverer zigbee-basert måleravlesingsutstyr for vann, gass og el til større boligprosjekter.
Telenor-slagkraft
Tirsdag kjøpte Telenor Cinclus også et finsk selskap, Comsel, for å styrke sin posisjon i det markedet Ellen Kathrine Lie og hennes far og kompanjong skal inn på.
Telenor skriver i sin pressemelding at kjøpet av Comsel styrker selskapets posisjon innen markedet for automatisk måleravlesning.
Stort marked
-Comsel har en unik kompetanse, og løsningen passer som hånd i hanske med våre systemer. Kjøpet styrker vår markedsposisjon og er et viktig skritt på veien mot å bli Nordens største leverandør innen automatisk måleravlesning, sier administrerende direktør Ivar Grothe i Telenor Cinclus.
Analytikere anslår at 60 prosent av alle nordiske husstander vil bli avlest automatisk innen 2010.