Ifea er rammet av bremsen i oljenæringen. Det ble holdt 13 kurs og seminarer i fjor, syv måtte avlyses. Det kom også færre deltakere på arrangementene, dermed falt inntektene kraftig.
To tredjedeler forsvunnet
Denne utviklingen har gått over tid, i 2012 var 1015 personer på Ifea-arrangementer. Dette falt til 924 i 2013, så til 581 og videre ned til 363 kurs- og seminardeltakere i 2015. Det er ikke stort mer enn en tredjedel av antallet fra 2012.
Ved årsskiftet var det 161 medlemmer i organisasjonen, ned fra 173 ved årsskiftet 2014/15.
Men alt er ikke svart, tre nye bedrifter har meldt seg inn, av disse er Nexans den største.
Tror på 50 nye medlemsbedrifter
Styreleder Tore Sandvoll fikk spørsmål fra salen om effekten av medlemskapet i Norsk Industri. Johs Ryskar som var Ifeas direktør under forhandlingene med Norsk Industri pekte på at Norsk Industri da lovet mange nye medlemmer.
– Vi er i en fase der vi kommer i tettere dialog med Norsk Industri, men vi har ennå ikke sett resultater av det arbeidet. Vi jobber nå for å finne bedrifter som vil ha nytte av å bli med i Ifea. Dette er tema på samtlige styremøter, svarte Sandvoll.
Til Automatisering sier han at målet er å nå 50 nye medlemsbedrifter i løpet av en toårs periode. Han sier også at noe av det reduserte medlemstallet skyldes av en del bedrifter har hatt avdelingskontorer som selvstendige medlemmer og at disse nå er samlet i ett medlemskap per bedrift.
Samarbeid med NFA
Det kom også frem at Ifea og NFA har startet en prosess for å få til tettere samarbeid enn de to organisasjonene til nå har hatt.
– Vi er begge i det samme markedet og opplever sviktende interesse. Vi skal strømlinjeforme oss og bruke beste praksis fra begge leire.
Brukket rygg
Tidligere Ifea-leder Geir Lae Solberg kom med sterk og gjentatt kritikk av både styre og administrasjon, og pekte blant annet på at det kun var holdt fire møter i regionene mens målet var 12. Han sa at Ifea nå lå med brukket rygg.
Den kritikken fikk mange i salen til å reagere, og Solberg fikk ingen støtte for sin harde kritikk.
– Det var en svært uheldig spissformulering. Det skjer mye godt arbeid, blant annet i regionene, sa Bernt Eldor.
– Ifea gjør ikke nødvendigvis noe feil, men det er en ny situasjon og helt andre holdninger der ute. Verden ser annerledes ut enn den gjorde, sa Johanne Theie.
– Det var ingen der ute som klarte å forutsi den situasjonen som har oppstått, sa Jacob Borchsenius.
– Vi bør nok ha mer fokus på hva vi kan gjøre, og ikke så mye på hva vi gjør galt, sa Håkon Rem.
Fikk du med deg: Bransjen ser lyst på fremtiden
Nye produkter og markeder
Sandvoll sa at styret nå vil arbeide for å finne nye produkter og nye markeder. Fra salen ble det trukket frem en rekke områder der det er ventet vekst. Havbruk, vindkraft, vann og avløp og samferdsel ble nevnt.
– Det er også en arbeidsgruppe med medlemmer fra Norsk Industri og Ifea som ser på synergier. Mange av de rundt 2000 bedriftene i Norsk Industri har behov for den kompetansen Ifea har, sier Sandvoll.