Innlegget fra hr. Tømmeraas i Teknisk Ukeblad nr. 3005 inneholdt så mange uriktigheter og urimeligheter at vi i utgangspunktet bare dro på smilebåndet. Etter hvert som det gikk opp for oss, at det finnes mange som ikke kjenner til vannbåren varme, ble det klart at disse oppsiktsvekkende uttalelser måtte tilbakevises.
Hr. Tømmeraas nevner diverse studier og undersøkelser som kilde for uttalelsene sine, hvor den første handler om en OBOS-undersøkelse gjort på midten av 60-tallet.
Den nylige «Byggforskstudien» hr. Tømmeraas henviser til er en undersøkelse med tittelen «Undersøkelse av energibruken i nye boliger med vannbåren gulvvarme». Vi siterer direkte «Det er ikke mulig i denne undersøkelsen å gjøre signifikante bedømninger om der er forskjeller i energiforbruk mellom vannbåren varme og ren elektrisk oppvarming.»
Dermed er hr. Tømmeraas sin påstand om at «vannbåren varme betyr større energiforbruk uansett hvilken energibærer som brukes» ikke på noen måte underbygget.
Dessuten har hr. Tømmeraas en bemerkning rundt effektiviteten til varmepumper som avslører at hr. Tømmeraas tydeligvis ikke har forstått prosessen i en slik maskin. Skulle det i en varmepumpe bli slik at den eneste energien man kan hente ut, er den samme energien som man sender inn via kompressoren, da er kretsprosessen gått i stå og varmepumpen fungerer ikke i det hele tatt.
Vi siterer atter fra «Undersøkelse av energibruken i nye boliger med vannbåren gulvvarme». Der står det umisforståelig at «Undersøkelsen viser at energiforbruket for eneboliger med vannbåren varme og varmepumpe er signifikant mindre enn for eneboliger med vannbåren varme uten varmepumpe». Dermed er de såkalt objektive kriteriene som hr. Tømmeraas bruker i sin argumentasjon for bruk av panelovner tilbakevist, ved bruk av de kildene som hr. Tømmeraas bruker for å fremme sitt syn.
I Norge er elektrisitet ikke blitt en mangelvare ennå, men det er lite som holder igjen utviklingen. Mange steder er transportkapasitet blitt en mangelvare. Da kan man så stille seg spørsmålet: Hva er best, å bygge ut kraftproduksjon og transportnett slik at alt energiforbruk kan legges over på elektrisk energi som kilde, eller å begrense etterspørselen og dermed redusere behovet for utbygging?
Vi anser den siste løsningen som den enkleste, billigste og faktisk også beste.
Gert Nielsen
Opticonsult AS