Satellittobservasjoner fra EUs jordobservasjonstjeneste Copernicus viser brå endringer i NO2-nivåene i Nord-Italia. Ifølge Copernicus har utslippene gått ned med 10 prosent i uken siden landet ble rammet av koronaviruset i midten av februar.
Nitrogendioksid (NOx/NO2) bidrar til luftveissykdommer, dannelse av ozon og sur nedbør.
Synker fra uke 6
EU-kommisjonens værtjeneste har time for time-oversikt over flere typer luftforurensing. Kartene utarbeides ved å kombinere satellittobservasjoner, bakkemålinger og numeriske modeller.
I Milano viste ikke målingene noen klar trend de fem første ukene i 2020. Men fra uke 6 kan man tydelig se at utslippene synker. Gjennomsnittlig NO2-konsentrasjon var rundt 65 mg/m3 i januar, 45 mg/m3 i februar og rundt 35 mg/m3 i første halvdel av mars.
Lignende trender ses i andre nord-italienske byer som Torino og Bergamo. I Bologna øst i Italia sank NO2-konsentrasjonen fra 30 mg/m3 i januar til rundt 15 mg/m3 siden begynnelsen av februar (for Venezia er tallene 35 og 15 mg/m3).
– Bemerkelsesverdig funn
Satellitten observerer NO2-konsentrasjonen i en søyle fra bakken til 10 kilometers høyde. Den er svært forskjellig fra konsentrasjonen på bakkenivå.
– Gitt disse begrensningene er det ganske bemerkelsesverdig at vi kan påvise fallende aktivitet. Det viser omfanget av tiltakene Italia har innført, sier Vincent-Henri Peuch, direktør i Copernicus Atmosphere Monitoring Service i en pressemelding.
NO2 brytes ned i atmosfæren etter bare ett døgn. Det innebærer at gassen holder seg nokså nært utslippspunktet.
Mesteparten av NO2-utslippene i Europa kommer fra menneskelig aktivitet som trafikk, energiproduksjon, oppvarming av bygg, og industriaktivitet.
I Norge er olje- og gassvirksomhet den største enkeltkilden til NO2-utslipp (28 prosent). Veitrafikk (20 prosent), kysttrafikk/fiske og bruk av motorredskaper er også store utslippskilder.
Maritim næring: Mener ministeren sitter på klimanøkkel – men ikke vil bruke den