INDUSTRI

Mindre luftforurensing i Nord-Italia

Nå kan karantenetiltakene i Nord-Italia observeres av EUs satellitter.

18. mars 2020 - 13:00

Satellittobservasjoner fra EUs jordobservasjonstjeneste Copernicus viser brå endringer i NO2-nivåene i Nord-Italia. Ifølge Copernicus har utslippene gått ned med 10 prosent i uken siden landet ble rammet av koronaviruset i midten av februar.

Nitrogendioksid (NOx/NO2) bidrar til luftveissykdommer, dannelse av ozon og sur nedbør. 

Synker fra uke 6

EU-kommisjonens værtjeneste har time for time-oversikt over flere typer luftforurensing. Kartene utarbeides ved å kombinere satellittobservasjoner, bakkemålinger og numeriske modeller.

I Milano viste ikke målingene noen klar trend de fem første ukene i 2020. Men fra uke 6 kan man tydelig se at utslippene synker. Gjennomsnittlig NO2-konsentrasjon var rundt 65 mg/m3 i januar, 45 mg/m3 i februar og rundt 35 mg/m3 i første halvdel av mars.

NO2-utslipp i Milano hittil i 2020 <i>Illustrasjon:  CAMS</i>
NO2-utslipp i Milano hittil i 2020 Illustrasjon:  CAMS

Lignende trender ses i andre nord-italienske byer som Torino og Bergamo. I Bologna øst i Italia sank NO2-konsentrasjonen fra 30 mg/m3 i januar til rundt 15 mg/m3 siden begynnelsen av februar (for Venezia er tallene 35 og 15 mg/m3).

– Bemerkelsesverdig funn

Satellitten observerer NO2-konsentrasjonen i en søyle fra bakken til 10 kilometers høyde. Den er svært forskjellig fra konsentrasjonen på bakkenivå.

– Gitt disse begrensningene er det ganske bemerkelsesverdig at vi kan påvise fallende aktivitet. Det viser omfanget av tiltakene Italia har innført, sier Vincent-Henri Peuch, direktør i Copernicus Atmosphere Monitoring Service i en pressemelding.

NO2 brytes ned i atmosfæren etter bare ett døgn. Det innebærer at gassen holder seg nokså nært utslippspunktet.

Vincent-Henri Peuch, direktør i Copernicus Atmosphere Monitoring Service, på deres målestasjon på toppen av Zugspitze i Tyskland. <i>Foto:  Ellen Synnøve Viseth</i>
Vincent-Henri Peuch, direktør i Copernicus Atmosphere Monitoring Service, på deres målestasjon på toppen av Zugspitze i Tyskland. Foto:  Ellen Synnøve Viseth

Mesteparten av NO2-utslippene i Europa kommer fra menneskelig aktivitet som trafikk, energiproduksjon, oppvarming av bygg, og industriaktivitet.

I Norge er olje- og gassvirksomhet den største enkeltkilden til NO2-utslipp (28 prosent). Veitrafikk (20 prosent), kysttrafikk/fiske og bruk av motorredskaper er også store utslippskilder.

Njord-plattformen har brukt lenger tid på å stabilisere driften etter gjenoppstarten av feltet enn ventet. Det har ført til overskridelser av hvor mye olje som kan slippes ut med det produserte vannet. Det skal likevel være snakk om andre problemer enn de som førte til utslippet 31. desember.
Les også

Equinor: Har lenge hatt problemer med for mye olje i vannet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.