Det er nå mer enn ett år siden kravet om at alle som jobber på en byggeplass må bære et godkjent ID-kort.
En kontroll av 250 bedrifter med 1000 ansatte på byggeplasser i Oslo viste at 85 prosent hadde ID-kortet i orden.
Kravet ble innført både som et middel i kampen mot arbeidsulykker og for å få ned tallet på skattesnytere og unnalurere i byggenæringen.
Fornøyd
10. februar sendte Arbeids- og inkluderingsdepartementet ut en pressemelding der det heter at "Talet på registrerte verksemder innan byggjenæringa har auka kraftig i løpet av det fyrste året med ID-kort for tilsette. Samtidig har skatteinngangen i bransjen auka sterkt."
Arbeidsminister Dag Terje Andersen uttaler at "det er gledeleg at ID-kortet viser seg å ha effekt."
Udokumentert
Men departementet er ikke i stand til å legge fram tall som forteller hvor mange bedrifter som har registrert seg som følge av pålegget om ID-kort, eller hvor mye av den økte skatteinngangen som kan føres tilbake til ID-kravet.
2008 var et toppår for mange bedrifter i byggenæringen, og mange har hatt rekordomsetning med dertil hørende skatteinnbetalinger.
For å få ID-kort må bedriftene være lovlig registrert i relevante offentlige registre og ha alle papirer i orden.
BNL fornøyd
I Byggenæringens Landsforening er man godt fornøyd med resultatene etter ett år.
– For et halvt år siden var det 60 prosent som hadde ID-kort under en kontroll, at det nå er 85 prosent er bra, sier Arne Slettebøe, spesialrådgiver i BNL.
– Men det er fortsatt et problem at mange en- og to-manns bedrifter ikke vet at de må bære godkjent ID-kort. Dette er gjerne bedrifter som ikke er organisert noe sted, sier Slettebøe.
– Det meste av kontrollen foregår i proffmarkedet, på privatmarkedet er det nok langt flere som ikke bruker ID-kort.
Les også: Skor seg på ID-kort