IT

MINITEST: Google Chrome

Stein Jarle Olsen, Asbjørn Goa
3. sep. 2008 - 14:24

Google lanserte i går sin nye nettleser, Chrome. Den ble lagt ut for nedlasting i går kveld, og vi har lekt med den i et par timer.

Kjapp

Det første vi tenkte, var: Wow, den er råkjapp. For det er den. På enkelte nettsider. Det som er litt uvant, er kanskje at den ofte laster teksten først, og så kommer bildene ramlende inn etter hvert.



Ikke nødvendigvis negativt, bare litt uvant.

Les også: Google med Wikipedia-klone

Ustabil?

Installasjonen er kjapp og smertefri, og du kan importere innstillinger fra andre nettlesere du måtte ha installert. Veldig greit.



Det som dog oppleves som negativt, er at Chrome foreløpig ser ut til å være noe ustabil. Flere ganger opplevde vi at den tilsynelatende ikke utførte noen ting, og vi fikk heller ikke lov til å gi noen kommandoer.

Sannsynligvis et resultat av manglende optimalisering, men svært irriterende når det oppstår.



Vi hater jo å vente.



Ingen konfigurasjon

En populær tjeneste som NRKs web-tv fungerte stort sett utmerket, uten noen form for ekstra plugins eller installasjoner. Vi opplevde dog en merkelig form for hakking, uten helt å vite om det skyldtes nettleseren eller nettilkoblingen.



Andre ting, som for eksempel Youtube og Google Earth, ser ut til å fungere etter boka. Alle nettsidene vi har vært inne på, har også blitt tegnet opp korrekt, så ingen problemer på det området.



Ikke noen revolusjon

Ellers fungerer den stort sett nøyaktig på samme måte som både Firefox, Internet Explorer og Opera. Noen revolusjon er det altså ikke. Chrome er, i all sin enkelhet, bygget for å gjøre det aller viktigste, nemlig å fungere, og den har samtidig flere smarte løsninger.



Startsiden er tydelig inspirert av Opera, med tittel og bilde av de ni nettstedene du har besøkt mest. I tillegg har hver fane sin egen prosess, slik at du kan beholde de andre om en av dem skulle krasje. Søking gjør du direkte fra adressefeltet.

Vi er dog litt skeptiske til at Chrome starter hele fem prosesser når du starter programmet. Flash-materiale på nettsider ser ut til å være litt vanskelig, og dette tar ofte opp mye av systemressursene.



Surf anonymt

Inkognito-modusen er også en smart løsning som sannsynligvis burde ha eksistert tidligere. Den lar deg surfe uten å legge igjen noen spor på PC-en, slik at du for eksempel kan handle gaver over nettet uten at den du handler til, oppdager det – eller du kan gjøre noe helt annet, om du skulle ønske det.



Kjekt å ha, i alle fall.

Konklusjon

Alt i alt er Google Chrome et steg i riktig retning i nettleserverdenen. Google oppnår jo stort sett suksess med alt de foretar seg, og det er nok ikke umulig at Chrome kommer til å bli en konkurrent til IE, Firefox og Opera.

Det er fremdeles tydelig at leseren fortsatt er i betaversjon (versjonsnummeret er foreløpig bare 0.2). Den har noen småproblemer her og der, men vi har tro på at Google får ryddet opp i dem, og at Chrome blir et fullverdig alternativ til de tre store før vi aner det.

Har du testet Google Chrome? Si gjerne hva du mener i kommentarfeltet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.