Tallet på omkomne passerte i morgentimene tirsdag 5.000, over 3.400 av dem i Tyrkia ifølge det tyrkiske direktoratet for krisehåndtering (AFAD).
I Syria var det funnet over 1.600 omkomne tirsdag morgen, men situasjonen i området er svært uoversiktlig og redningsmannskaper har bare så vidt begynt å gjennomsøke utallige sammenraste bygninger.
Nærmere 300 mindre etterskjelv gjør det også risikabelt å ta seg inn i ruiner av hus, og snø, regn og kulde forsinker redningsarbeidet og reduserer sjansen for at de som ligger begravd kan overleve lenge.
Lå og sov
Tusenvis av bygninger ble lagt i ruiner da det kraftige jordskjelvet rammet mens de fleste fortsatt lå og sov i sengene sine før daggry mandag.
Store boligblokker ble i løpet av sekunder omgjort til hauger med betong, murstein og forvridde armeringsjern, og arbeidet med å gjennomsøke dem har som følge av mangel på maskiner og mannskap knapt startet mange steder.
Infernoet har slukt 10.000 bygninger
Hjelpeorganisasjoner og deres lagre av nødhjelp ble også rammet av skjelvet, og i den opprørskontrollerte Idlib-provinsen i Syria mistet en ansatt i Leger Uten Grenser livet i skjelvet. Flere andre i hjelpeorganisasjonen mistet familiemedlemmer.
En rekke land har lovet å bidra med nødhjelp, men tirsdag var lite kommet på plass i de hardest rammede områdene.
Rop fra ruinene
Desperate innbyggere kunne mange steder høre rop og andre livstegn fra sammenraste bygninger, men ventet fortvilet på kraner og gravemaskiner som kunne redde dem som ligger begravd.
– De lager lyd, men ingen kommer. De roper «redd oss», men vi kan ikke redde dem. Hvordan skal vi redde dem, sier en gråtende mann i Hatay-provinsen, lengst sør i Tyrkia, mens stemmen til en kvinne kan høres fra ruinene.
Titusenvis har mistet hjemmene sine i jordskjelvet og overlevende forsøkte natt til tirsdag å få seg noen timer med søvn, enten under åpen himmel, i biler eller i kjøpesentre og moskeer som fortsatt står. Alle fryktet de nye etterskjelv, og mange satt hutrende rundt bål utendørs for å holde varmen.
Store skader
Over 6.000 større bygninger er ødelagt bare i Tyrkia, og over 20.000 mennesker er registret som skadde der.
Tyrkiske myndigheter har sendt over 40.000 telt og 300.000 ulltepper til jordskjelvofrene, men lite av dette var tirsdag kommet på plass.
Russland har skrudd igjen gasskranene
Strømbrudd, dårlig telefon- og internettforbindelse og ødelagte veier gjør det utfordrende å koordinere redningsarbeidet og bringe inn utstyr og nødhjelp, og på syrisk side av grensen er situasjonen enda vanskeligere.
Internt fordrevne
Det nordlige Syria har vært herjet av krig i snart tolv år og kontrolleres av rivaliserende opprørsgrupper og deres internasjonale støttespillere.
Millioner av internt fordrevne lever i de rammede områdene, mange under kummerlige forhold i utbombede bygninger som i liten grad maktet å motstå et kraftig jordskjelv. Hvor mange som er savnet i ruinene, er det ingen som har oversikt over.
– Veiene vi har benyttet for å kjøre inn nødhjelp er ødelagt, så vi må være kreative for å nå folk. Men vi jobber hardt, forteller FN-koordinatoren El-Mostafa Benlamlih.
Det dårlige været gjør også der hjelpearbeidet vanskelig, og håpet om å finne flere overlevende svinner time for time.
– Regionen er rammet av en forferdelig snøstorm, og mange mennesker har oppholdt seg utendørs i snø, regn og bitende kulde i natt, sier en talsperson for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i Syria.
Rasert
Ifølge Rami Abdulrahman, som leder eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), raserte jordskjelvet helt eller delvis bygninger i 58 byer og landsbyer i Syria, de fleste nordvest i landet.
Syrias helsedepartement meldte i morgentimene tirsdag at det var funnet nærmere 800 omkomne i de regjeringskontrollerte områdene av landet.
Sivilforsvarsgruppa De hvite hjelmene, som opererer i den opprørskontrollerte delen av Idlib-provinsen, meldte også om nærmere 800 omkomne, men understreket at det reelle antallet ofre åpenbart er langt høyere.
– Hundrevis er fortsatt fanget i ruinene. Hvert sekund kan redde liv. Vi ber hjelpeorganisasjoner og verdenssamfunnet om å sende utstyr og bistå oss, tvitrer De hvite hjelmene.
– Mange tog og mange reisende blir berørt