DATATELE

Mobil video kan gi ekstraregning for nytt nødnett

Trond Heggelund
21. aug. 2006 - 14:29

I det skjulte jobber Justisdepartementets Nødnettprosjekt med å innføre versjon 2 av Tetra-systemet når nødnettet skal rulles ut denne høsten. Norge blir dermed det første landet der Tetra 2 blir implementert.

Dette er en av årsakene til at avgjørelsen om hvem som får tidenes største norske it-kontrakt ble utsatt rett før sommerferien. Innen 30. august skal vinneren kunngjøres, i følge prosjektledelsen. Hos de to gjenstående grupperingene, EADS Secure Networks og Siemens Norge, er nervene i helspenn. Det dreier seg om nærmere fire milliarder kroner og mye prestisje for den som får kontrakten.

Ved å implementere Tetra 2 i nødnettet økes datahastigheten fra ynkelige 28,8 til 150 Kbit/s, som er lite for mobil videokommunikasjon. For å kunne kjøre bra mobil videokommunikasjon burde systemet takle 384 Kbit/s, noe som er hastigheten på 3G i dag.



Mangler videomobiler

I kravspesifikasjonen til Nødnettprosjektet står det ingen ting om dette. Men det er ikke det eneste problemet: Videomobiler for Tetra 2 finnes nemlig ikke.

Stortinget som har sagt ja til nødnettutbyggingen har ikke fått vite dette. Heller ikke at de raskt kan få en sviende ekstraregning når Tetra-håndsettene til nødetatene må byttes ut relativt kort tid etter anskaffelsen. Dette kan koste 400 millioner kroner dersom alle 40.000 håndsettene må skiftes ut. Ikke alle brann-, politi- og ambulansefolk trenger videokommunikasjon.

Rett før sommerferien fikk de to gjenstående anbudsgrupperingene krav om mer konkret dokumentasjon i forbindelse med anbudsprosessen. Etter det Teknisk Ukeblad erfarer dreier mye av dette seg om tekniske avklaringer og priser i forbindelse med innføringen av Tetra 2-standarden. Justisdepartementets nødnettprosjekt, med prosjektleder Tor Helge Lyngstøl og kontraktsansvarlig Nina Myren, skal ha bedt leverandørene om «beskrivelse for hvordan høyere datahastigheter skal innføres i nødnettet».



Feilinformerte

Informasjonssjef Arild Vollan i Nødnettprosjektet sa like før sommerferien til Teknisk Ukeblad at Tetra 2 ikke inngikk i kontraktsforhandlingene. På spørsmål fra TU poengterte han dette flere ganger.

Opplysningen som informasjonssjefen ga bestrides nå av dansken Jeppe Jepsen som i praksis er Motorolas Tetra-sjef i Europa, samt nestformann i den internasjonale samarbeidsorganisasjonen Tetra MoU. Han er en av verdens fremste Tetra-eksperter og har jobbet med utviklingen av Tetra 2-standarden siden 2000. Motorola er sammen med Zenitel underleverandør til Siemens Norge, som er en av de to gjenværende grupperingene som kjemper om nødnettutbyggingen og utstyrsleveranser til denne.

Da vi konfronterer prosjektleder Tor Helge Lyngstøl med Tetra 2-uttalelsen til Arild Vollan i Nødnettprosjektet, sier han at uttalelsen til informasjonssjef er feil.

– Tetra 2 inngår i kontraktsforhandlingene, men mer kan jeg ikke si om det ettersom vi er i forhandlinger, sier Lyngsdøl.

Var Tetra 2-utttalelsen en bevisst feilinformering fra Justsidepertementets side etter at dere utsatte avgjørelsen om hvem som får Nødnettskontrakten like før sommerferien?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier prosjektlederen.



Ingen god forklaring

Ovenfor Teknisk Ukeblad kan ikke prosjektlederen gi noen god forklaring på hva den økte båndbredden skal brukes til i forbindelse med innføringen av Tetra 2:

– Det er avdekket veldig få Tetra 2-applikasjoner som krever høyere båndbredde enn det Tetra 1 har å by på – altså 28,8 Kbit/s. Bortsett fra mobil videokommunikasjon, kan jeg se for meg fjernvisning av skjermbilde på en del kontorlignende applikasjoner som i dag finnes på sykehusene. Nødetatene kan kanskje få tilgang til pasientjournaler og andre oppslagsverk når de er ute i felten, sier Tor Helge Lyngsdøl.

Ingen av kildene Teknisk Ukeblad har snakket med tror innføringen av infrastrukturen i forbindelse med Tetra 2 i seg selv vil gi ekstra kostnader for Justisdepartementet.

– Vi har aldri blitt så skvist så mye som i forbindelse med dette anbudet, sier Jeppe Jepsen i Motorola, som ikke vil utdype det nærmere ettersom de i skrivende stund er i en forhandlingssituasjon.



Ekstrautstyr koster flesk

– Selv om infrastrukturen ikke vil bli nevneverdig dyrere, så vil ekstrautstyret og håndsett i forbindelse med innføringen av Tetra 2 og mobil videokommunikasjon koste mye. Kanskje så mye som mellom 400 millioner og en milliard kroner, avhengig av hvilket ekstrautstyr Staten velger, sier en annen kilde som ikke vil stå fram med fullt navn.

På Tetra fungerer nesten de samme prismodeller som ved GSM: Ekstrautstyrer er veldig dyrt sammenlignet med hva håndsettene koster. Etter det Teknisk Ukeblad erfarer står det i kravspesifikasjonen til Nødnettprosjektet at den eller de som får kontrakten bare er forpliktet til å levere noen få håndsett til testbruk. De 40.000 håndsettene som Justisdepartementet har anslått at de må kjøpe, kommer uansett utenom de 3,6 milliardene kronene som Nødnettet er stipulert å koste.

– Prisen for et standard Tetra-håndsett er i dag på cirka 10.000 kroner, opplyser Jeppe Jepsen i Motorola. Flere leverandører tror videotelefoner vil koste mye mer enn det dagens Tetra-håndsett koster.

I tillegg må Justisdepartementet kanskje investere i forskjellige kameraløsninger på nye håndsett og hjelmer, transportable videoskjermer og lignende aksjonsutstyr. Etter det kilden kjenner til er dette utstyret ikke en del av de forhandlingene som nå pågår. Det betyr at det må betales ekstra for slikt utstyr utenom de 3,6 milliardene kronene som nettutbyggingen koster.



Vil ikke kommentere pris

Prosjektleder Tor Helge Lyngsdøl i Nødnettprosjektet vil overhodet ikke kommentere noe som helst som har med kostnader å gjøre. Han begrunner dette med at de er i sluttforhandlinger om hvem som skal få kontrakten.

Selv om Justisdepartementets folk internt er klar over at det kan komme en ekstraregning som følge av satstingen på økt båndbredde i nødnettet, så er dette ikke kommunisert til politikerne på Stortinget.

I en replikk i VG 24. juli under tittelen «Ingen alarm om nødnett» skriver justisminister Knut Storberget:

«Det er planlagt for en betydelig kapasitetsreserve i det nye nettet. Antallet apparater det er planlagt med i dag er i tråd med hva etatene har spilt inn tidligere i planleggingsprosessen. Det er til vurdering om antallet apparater bør økes ytterligere. Nettet som sådan vil ha god kapasitet til å dekke et eventuelt slikt behov».

Teknisk Ukeblad har i forbindelse med denne reportasjen flere ganger forsøkt å få kommentarer fra Justisministeren uten å lykkes.

Prosjektleder Tor Helge Lyngsdøl i Nødnettprosjektet mener TU kommer med ubegrunnede påstander og har skrevet et motinnlegg. Les det her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.