Påstanden bygger på studier av medielandskapet i 137 land.
Gir færre rettighetsbrudd
– Det er langt mer effektivt for demokrati i verden at for eksempel Telenor etablerer seg i land med diktatur enn at bistandsminister Erik Solheim har gjentakende samtaler med diktatoren. Det tror jeg skaper svært få forandringer, sier Indra de Soysa, professor i statsvitenskap ved NTNU, til Forskning.no.
Samtidig som revolusjonsbølgen i Midtøsten og Nord-Afrika fortsetter med uforminsket styrke, publiserte Soysa artikkelen «The Blog vs. Big Brother» i tidsskriftet International Journal of Human Rights. Konklusjonen er klar: I land med stor tilgang til mobil og internett er bruddene på menneskerettigheter langt færre enn i land hvor det er TV, radio og fasttelefoner som råder medielandskapet.
TV hjelper ikke
Hele 137 land er satt under lupen over en periode på 26 år, fra 1980 til 2006.
– TV er spesielt dårlig for menneskerettigheter fordi myndighetene kan fore befolkningen med propaganda. Internett og mobil har den motsatte effekten. De nye sosiale mediene er annerledes fordi folk har fått en egen fri kanal, sier Soysa og viser til de mange sannhetsvitnene som sender bilder fra mobilen til store mediehus som BBC og CNN.