Dataingeniør og gründer Lars Sandtorv vil erstatte lommebok og ID-kort med mobilen. I sommer solgte han teknologiselskapet Meawallet, som han har bygget opp, til et svensk mobilselskap for 41 millioner kroner.
Nå må mobilgründeren imidlertid snart møte i retten, anklaget for å ha brukt kildekode uten lov.
Sandtorv og Meawallet blir rettslig forfulgt av investorer som la penger i Sandtorvs forrige mobilsatsing - TrustNordics - som senere gikk konkurs.
Razzia
Foranledningen var at namsmannen kom på overraskende besøk hjemme hos Sandtorv og i kontorene til Meawallet i desember 2014.
Der kopierte de innholdet på datamaskiner og servere.
Investeringsselskapet Petroservice som eies av Fredrik Astrup og Sigurd Haraldssøn Astrup gikk rettens vei for å få gjennomført aksjonen mot gründeren.
Nå vil de bruke bevisene som ble samlet inn for å kreve erstatning fra Sandtorv og Meawallet.
- Grunnløst
Sandtorv avviser påstandene til investeringsselskapet.
- Søksmålet fra Petroservice er grunnløst, skriver advokat Carl E. Roberts i Selmer.
Både Lars Sandtorv, Meawallet og Seamless henviser alle til advokaten.
- Meawallet/Sandtorv har ikke rettsstridig tatt eller brukt kildekode som ble utviklet av TrustNordics. Meawallet har utviklet sine produkter på grunnlag av en helt annen teknologisk løsning enn det som TrustNordics arbeidet med, skriver advokaten.
Han forteller at bevissikringen skjedde etter at Petroservice ba om dette og uten at Meawallet eller Sandtorv hadde fått uttalt seg.
- At det skjer bevissikring gjennom speilkopiering av data sier selvsagt ikke noe i seg selv om hva som faktisk har skjedd, skriver advokaten.
- Denne side ser frem til å få belyst saken på en skikkelig og grundig måte i hovedforhandlingen, forteller han.
«Alt datautstyr var blitt fjernet»
Sandtorvs gamle selskap TrustNordics ble slått konkurs i 2013. Også dette selskapet utviklet løsninger for mobilbetaling og ble ledet av Sandtorv.
Petroservice kjøpte selskapets driftsmidler, blant annet programvare og kildekode, fra konkursboet. Men de fikk aldri tilgang til programvaren som TrustNordics hadde utviklet, har de påstått overfor retten.
Kort tid etter konkursen oppdaget bostyrer at alt datautstyret var fjernet fra TrustNordics lokaler.
«Grundig arbeid for å slette data»
Tilslutt skal datautstyret ha blitt tilbakelevert. Det ble da undersøkt av dataeksperter fra IT-firmaet Cloudstep. De konkluderte med at det var «gjennomført et systematisk og grundig arbeid for å slette data».
«Det synes som om Sandtorv eller andre personer i Meawallet har slettet innholdet på TrustNordics' datautstyr (PC'er og eksternt plasserte servere)», skrev Asker og Bærum tingrett i 2014.
Møtes i november
Investeringsselskapets advokat uttaler følgende om erstatningskravet.
- Det kreves erstatning eller vinningsavståelse for bruk av immatrielle rettigheter som tilhørte TrustNordics og som etter konkursen i det selskapet tilhørte TrustNordics’ konkursbo, skriver advokat Christian F. Galtung i advokatfirmaet Kluge.
Han representerer Petroservice, som har inngått en avtale med konkursboet etter TrustNordics om å forfølge kravet.
Rettssaken starter i Asker og Bærum tingrett 21. november.
- Går i strupen på bemanningsbyråene: Nå kommer frilansplattformen for ingeniører