Atea og Com4 skal stå for mye av datatrafikken, når de første kundene hos 27 samarbeidende strømselskaper får nye automatiske strømmålere til høsten.
Det er klart etter at Atea i dag landet en avtale med AMS-driftsselskapet Validér om å håndtere datatrafikken.
Kontrakten har en verdi på 13,5 millioner kroner.
Det er en stund til 2019, når alle norske strømkunder skal ha automatiske strømmålere, og ingen trenger å åpne sikringsselskapet og lese av måleren lenger. Men det tar tid å skifte ut alle de gamle boksene som må leses av manuelt og det betyr at det er stor fart i markedet og utskiftingstakten.
- Fredrikstad Nett: Krevde for høy nettleie av kunder med smarte strømmålere
Størst på AMS
De 27 strømselskaper på Vestlandet, i Trøndelag og Nord-Norge, med totalt 750.000 målere, har organisert seg i SORIA-nettverket.
Dette er noen flere enn det Hafslund skal skifte ut og gjør dette til den største utskiftingen i Norge.
For å foreta den svære utrullingen av AMS-målere har nettverket etablert driftsselskapet Validér.
Målerne må være koblet opp til et nettverk for at AMS skal fungere etter hensikten. I går ble det altså kjent at den ordren går til Atea.
For å håndtere datatrafikken fra alle målerne har Atea har fått med seg det norske M2M-selskapet Com4. Det er de som skal flytte data frem og tilbake mellom målerne via sitt eget kjernenett og til Atea som tar seg av behandlingen.
– Vår rolle er å forvalte avtalen og sørge for logistikk. Det sier seg selv at slik kommunikasjon krever meget høy sikkerhet, både på innholdet i kommunikasjonen og på driftssiden, sier regionsdirektør i Atea, Einar Vaage.
– Vi skal levere den mobile datatrafikken med en del tilpasning for å håndtere M2M. Vi jobber også med en tilsvarende leveranse til Embriq som vant en kontrakt til på rundt 190.000 målere til Nettalliansen. Til sammen gir dette oss en ganske solid rolle innen AMS, sier partnersjef i Com4, Stian Eldre.
Direkte eller via
Datastrømmen fra alle målerne vil enten gå direkte inn i kjernenettet til Com4 fra AMS-måleren eller via en konsentrator. Rundt 15.000 målere vil kommunisere direkte, men de 730.000 andre vil sende datastrømmen på en egen radioteknologi fra måleren til konsentratorer i lokalområdet og som samler opp data og sender den videre inn i mobilnettet. Com4 skal levere SIM-kort til både målere og mellom fire og fem tusen konsentratorer.
I alle bånd
I motsetning til målere i andre land, som i noen tilfeller kommuniserer bare på 2G skal disse kommunisere med Com4-nettet på både 2G, 3G. og 4G.
Det vil sikre svært lang varighet på utstyret, selv om både 2G og 3G blir lagt ned.
– Den ideelle teknologien for slike anvendelser ville vært 5G. Den er skreddersydd for maskin til maskinkommunikasjon og bedre på både kostnader, logistikk, kundeforhold med operatør og andre ting. Det tar nok mange år før vi kan ta i bruk dette, men målerne er bygget opp modulært slik at vi kan bytte ut mobilenheten med en ny 5G-enhet når slike blir tilgjengelig og det er hensiktsmessig i fremtiden, sier prosjektsjef i SORIA, siv. ing. Per Erik Nordbø.
Nytt frekvensbånd
For å kommunisere mellom alle målerne som ikke har SIM-modul og konsentratorene vil de benytte det nye frekvensbåndet fra 870 til 875,5 MHz som EU har satt av til AMS-informasjon. Norge har vært raskt ute og nylig godkjent bruken av båndet hvor senderne får lov å sende med en effekt på opptil 500 mW.
– Dette frekvensbåndet vil bli brukt på en smart måte. Det deles opp i blokker på 200 kHz og hver måler kan sende på en slik blokk inntil 2 prosent av tiden. Vi har testet teknologien og i åpent lende rekker den opptil 10 km. I byer, hvor det er aktuelt å bruke den, er rekkevidden selvsagt kortere, men nok til at mange målere kan snakke med samme konsentrator.
Stor ordre
Selv om de to norske selskapene kan glede seg over ordren fra Validér er det koreanske Nuri Telecom som har fått den største uttellingen. De skal levere alle de rundt 750 000 målerne og det koster 600 millioner kroner. Det er et høyt beløp, men når vi bruker kalkulatoren finner vi raskt ut at hver smarte strømmåler med innebygget radiokommunikasjon bare koster koste 800 kroner. Det er på langt nær avskrekkende.
– Det koster nok enda mer å få bygget målerne inn hos alle strømkundene, og det vil sysselsette veldig mange montører i de neste to årene. Vi begynner en pilotfase i høst og starter full utrulling fra tidlig neste år. Prosjektet vil gå frem til slutten av 2018 da alle målerne skal være fornyet, sier Nordbø.
Fundament for smarthus
– De nye målerne kan levere strømdata som kan være svært nyttige i et smarthus. Men vi har ingen intensjon om å satse her. Vi tror dette er et område som vil bli dominert av de virkelig store aktørene, som Apple, Samsung og Google. Men det vi kan hjelpe kundene med er å hente ut egne strømdata og gjør dem tilgjengelig i de systemene de ønsker å benytte, sier Nordbø.