BYGG

Mobilskanning kutter bygge­kostnadene med over 100 millioner

Norsk gründerselskap får mye oppmerksomhet.

Sarah Müller skanner 3. etasje i råbygget som skal bli det nye Veterinærbygget på NMBU. Dataene fra mobiltelefonen sjekkes mot BIM-modellen, og alle avvik blir funnet. Statsbygg anslår at de vil spare flere hundre millioner kroner bare på dette ene bygget med den nye løsningen til Imerso.
Sarah Müller skanner 3. etasje i råbygget som skal bli det nye Veterinærbygget på NMBU. Dataene fra mobiltelefonen sjekkes mot BIM-modellen, og alle avvik blir funnet. Statsbygg anslår at de vil spare flere hundre millioner kroner bare på dette ene bygget med den nye løsningen til Imerso. Bilde: Joachim Seehusen
7. sep. 2017 - 11:59

Et lite norsk gründerselskap har utviklet en løsning som gjør at avvik og byggefeil oppdages med en gang. Det gir raskere byggetid, mindre konflikter og store innsparinger.

Det hele startet i 2014, da som et VR-prosjekt. De tre gründerne jobbet med maskinvare, programvare og innhold. I bunnen av løsningene selskapet utviklet lå skanning med mobiltelefon.

– Vi oppdaget at alle vi var i kontakt med viste størst interesse for skanningen, så da endret vi fokus, forteller Frederico Valente, initiativtaker til selskapet Imerso og selskapets daglige leder.

Imerso har utviklet en app for 3D-scanning, programvare som analyserer dataene fra skanningen og kontrollerer dem opp mot BIM-modellen for bygg. I tidlig fase hadde selskapet vist sine løsninger for Statsbyggs FoU-avdeling.

Voldsomme besparelser

Statsbygg likte det de så, og inviterte Imerso til å bruke Veterinærbygget på NMBU på Ås som pilot.

Statsbygg skanner selv bygget, det kan dreie seg om alt fra 6 til 30 ganger i løpet av en uke. Dataene blir så sendt til Imerso som analyserer dem og utarbeider en rapport der skanningen er satt opp mot BIM- modellen. Alle avvik blir funnet, og de kan korrigeres raskere og rimeligere enn om de først ble oppdaget på et senere tidspunkt.

Dokumenterer avvik: Bildet til venstre viser resultatet av scanning med mobiltelefon. Til høyre er det sjekket mot BIM-modellen og det er funnet avvik. De to grønne feltene til høyre er utsparinger som mangler. Det viste seg at det var gjort en feil fra prosjekterendes side, utsparingene skulle ikke vært der, og utførelsen var korrekt selv om tegningene viste at det skulle vært utsparinger. Det grønne feltet lenger til venstre viser også en utsparing som manglet, her var det feil utført fra entreprenørens side. Statsbygg fikk her anledning til å utbedre både BIM-modellen og feil utførelse i løpet av få dager.. <i>Foto:  Imerso</i>
Dokumenterer avvik: Bildet til venstre viser resultatet av scanning med mobiltelefon. Til høyre er det sjekket mot BIM-modellen og det er funnet avvik. De to grønne feltene til høyre er utsparinger som mangler. Det viste seg at det var gjort en feil fra prosjekterendes side, utsparingene skulle ikke vært der, og utførelsen var korrekt selv om tegningene viste at det skulle vært utsparinger. Det grønne feltet lenger til venstre viser også en utsparing som manglet, her var det feil utført fra entreprenørens side. Statsbygg fikk her anledning til å utbedre både BIM-modellen og feil utførelse i løpet av få dager.. Foto:  Imerso

Valente antyder at byggekostnadene for Veterinærbygget kan reduseres med drøyt 90 millioner kroner. Erik Antonsen, prosjektdirektør for Campus Ås bekrefter at de venter store innsparinger.

– Veterinærbygget har en ramme på 6,5 milliarder, vi vil kunne spare mer enn hundre millioner kroner med denne løsningen. Vi har allerede en rekke eksempler der det er funnet avvik og feil som vi ikke ville oppdaget i tide uten skanning. Hovedfordelen er at vi finner feilene tidlig, mens entreprenøren fortsatt er på plass, sier Antonsen.

Eksemplene er flere, ventilasjonssjakter som er ute av posisjon, feilplasserte dører eller for store åpninger, samt feilstøpt betong.

– Det er jo ikke bare at feilene blir funnet så fort forskalingen er fjernet, men feilene er jo også godt dokumentert, sier Antonsen.

– De tallene for innsparing kan godt stemme, bekrefter seniorforsker Asbjørn Berge ved Sintef Digital.

Vil øke nøyaktighet og oppløsning

Berge er ansvarlig for forskningsprosjektet Sight, der Imerso og Sintef jobber sammen med støtte fra Forskningsrådet. Prosjektet har en ramme på 38 millioner, 14 av dem er gitt fra Forskningsrådet.

Berge sier at en skanning med laser fortsatt er mer nøyaktig enn med telefon, men han legger til at det krever ekspertise, stort og tungt utstyr og at prisen fort kommer opp mot 100 000 kroner for en skikkelig laserskanning.

– Vi skal nå jobbe med gjenkjenning av strukturene, det vil gi mer effektiv kartlegging, vi skal sitte igjen med langt mer enn bare en punktsky.

Berge sier at de også jobber med kunstig intelligens og smarte algoritmer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Da kan vi gjøre noen grep som fører til at selv med rimelige hyllevaresensorer vil vi få merkbart bedre oppløsning og nøyaktighet.

På vei mot papirløs byggeplass

Fra Statsbyggs side er Mads Sørhus Lohne prosjektleder for forsøkene med telefonscanning. Han mener den vil øke verdien av BIM.

– Det hjelper oss i arbeidet mot å bli papirløse, der er vi ennå ikke. Terskelen for å skanne er lavere og vi kan gjøre kvalitetskontroll på ethvert stadium i prosessen, sier Lohne.

Valente forteller at systemet også kan brukes til å unngå fremtidige feil. Programvaren skal analysere feilene, og bidra til å gi en oversikt og en årsakssammenheng. Noen feil er rene byggefeil mens andre er designfeil, noen gjentas ofte mens andre forekommer sjelden. Den løsningen er ennå ikke på plass.

I tillegg til analysene av avvikene skal Sight også lede frem til at skanningen kan kontrolleres mot BIM-modellen i sanntid. Målet er at det skal være det klart til 2020.

Skanningen er en del av et FoU-prosjekt som er delfinansiert gjennom Forskningsrådet. Fra venstre: Programvareutvikler Saeed Zanderahimi, medgründer og CTO Simen Andresen, medgründer og COO Sarah Müller, gründer og CEO Frederico Valente, alle fra Imerso. Til høyre i bildet prosjektleder Mads Sørhus Lohne fra Statsbygg.. <i>Foto:  Joachim Seehusen</i>
Skanningen er en del av et FoU-prosjekt som er delfinansiert gjennom Forskningsrådet. Fra venstre: Programvareutvikler Saeed Zanderahimi, medgründer og CTO Simen Andresen, medgründer og COO Sarah Müller, gründer og CEO Frederico Valente, alle fra Imerso. Til høyre i bildet prosjektleder Mads Sørhus Lohne fra Statsbygg.. Foto:  Joachim Seehusen

Imerso har allerede kunder til tross for at løsningen på langt nær er ferdig utviklet. Partnere iutviklingsprosjektet er Hel Ved Arkitektur, AF Gruppen, Entra, Sintef og Multiconsult, i tillegg til Statsbygg.

– Vi ser på forskjellige bruksområder og sonderer og tester, forteller Cathrine Mørch, avdelingsleder for metode og verktøy hos Multiconsult.

Hun sier at en åpenbar fordel med skanningen er redusert konfliktnivå og langt bedre dokumentasjon på hva som er gjort.

– Verdien av dokumentasjon er høy. Vi ser også frem til analysedelen, men den er ikke på plass ennå.

Flere interessert

Også AF Gruppen er begeistret. Kvalitetssjef Ronny Liverød forteller at de blant annet bruker systemet til å skanne baderom og på befaringer og at de har oppnådd store tidsbesparelser.

– Det er jo ennå et uferdig produkt. Hvis de får opp nøyaktigheten og lykkes med å få til objektgjenkjenning så blir dette helt genialt, revolusjonerende, sier Liverød.

Til tross for at det er en tidlig versjon Statsbygg og andre kunder nå benytter har ryktet spredt seg.

– Ja, vi har samtaler med mulige brukere i Kina, i USA, Sør-Afrika og Storbritannia, forteller Sarah Müller og Simen Andresen, som begge var med å stifte selskapet sammen med Valente.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.