Jens Stoltenberg har oppgitt teknologiske utfordringer som årsaken til at regjeringen har vagt å utsette beslutningen om rensing av gasskraftverket på Mongstad i Hordaland til neste stortingsperiode. Det betyr at gasskraftverket tidligst vil bli renset i 2018.
– Går an
– Vi har et anlegg i drift i USA som er like stort som det demonstrasjonsanlegget som skal bygges på Mongstad. Det går an å bygge slike anlegg, sier direktør Arne Ellestad i Altsom Norge.
Klart i 2015
Alstom bygger et demonstrasjonsanlegg for CO2-fangst ved gasskraftverket på Mongstad, og har som mål å kunne tilby fullt kommersielle anlegg fra 2015.
– Vi har flere demonstrasjonsanlegg og lærer noe nytt hele tiden, og dette påvirker også anleggenes design.
– Hvordan er erfaringene så langt med teknologien ”chilled ammonia”?
– Vi har bra erfaringer med teknologien. Vi har et anlegg som har gått 7000 timer og som har oppnådd 90 prosent fjerning av CO2-utslippene. Energiforbruk og kostnader er utfordringer vi jobber med, sier Ellestad til Teknisk Ukeblad.
Usikre kostnader
Kostnadene ved rensing av gasskraftverket på Mongstad er usikre. Anslagene har variert fra 10 milliarder til 25 milliarder kroner. Alstom jobber med pris estimater på store anlegg, men er foreløpig ikke klare til å gi kostnadsestimater for kommersielle anlegg, hverken som investering eller pris per tonn, opplyser Ellestad.
Høring
Opposisjonspartiene er ikke tilfreds med Mongstad-redegjørelsen i revidert nasjonalbudsjett, og i dag er det egen Mongstad-høring i Stortinget. Fremskrittspartiets energi- og klimapolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen har tidligerer uttalt til NTB.
– Vi vil vite om det er riktig at Mongstad-prosjektet ble utsatt på grunn av teknologi og ikke økonomi. Et annet spørsmål er når regjeringen ble klar over at fullskalarensingen måtte utsettes.