BYGG

Monica Mæland vil ha strengere krav til byggeplaner for å hindre klimaskader

Sender rundskriv til kommunene etter flommen.

Monica Mæland (H) fikk se skadene etter flommen ved en enebolig i Skjåk.
Monica Mæland (H) fikk se skadene etter flommen ved en enebolig i Skjåk. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
18. okt. 2018 - 10:05

Vi må stille strengere krav for å hindre at boliger blir rammet av flom, mener statsråd Monica Mæland (H). Hun sender nå et nytt rundskriv til kommunene.

– Vi må se nøye på hvordan vi planlegger for hvor det bygges boliger. Vi må stille sterkere krav til klimaforebygging. Det handler om å forebygge, ikke reparere, sa kommunalministeren i Stortingets spørretime onsdag.

Dagen før hadde hun med selvsyn sett flomskadene i Skjåk i Gudbrandsdalen.

Kristian Jensen, CEO, Green Power Denmark
Les også

Danmark skal straffe kommuner som ikke vil bygge ut vind og sol

Hun vil ikke svare klart på om hun mener folk som bor på flom- og rasutsatte eiendommer bør flytte.

– Folk eier jo en eiendom, men det er opp til plan- og byggesaksavdelingen i hver kommune å vurdere om det er trygt, sier Mæland til NTB.

Departementet sender i disse dager ut et rundskriv til kommunene med oppdaterte regler og retningslinjer for plan- og byggesaksbehandling. Det inneholder en oversikt over hvilket ansvar ulike myndigheter har for å forebygge at flom og ras fører til store ødeleggelser og i verste fall tar liv. Det erstatter et 20 år gammelt rundskriv.

Faren øker

I det nye dokumentet heter det at klimaendringer påvirker sannsynligheten for og konsekvensene av naturhendelser som flom, ekstremvær og stormflo. Det må lokale myndigheter ta hensyn til, blant annet ved utbyggingsplaner.

– Jeg vil oppfordre kommunene til å planlegge og bygge der det er trygt. Hvis man vet det ikke er trygt, bør man ikke planlegge boliger der, konstaterer Mæland overfor NTB.

Kostnadssprekken gjør vanngebyret dyrere for Oslos beboere.
Les også

Budsjettsprekk: Oslos nye vannforsyning blir nær tre milliarder dyrere

I rundskrivet heter det at kommuner bør vurdere å droppe byggeområder som alt er godkjent, men ikke utbygd, dersom de ligger i flom- og rasutsatte områder.

På dugnad?

I spørretimen onsdag anklaget Senterpartiets Ole André Myhrvold regjeringen for å ha satt av for lite til flomforebygging.

– Må kommunene drive flomforebygging på dugnad? spurte han kommunalministeren.

Mæland påpekte at Norges vassdrags- og energidirektorat NVE får 400 millioner kroner til flomforebygging over statsbudsjettet, i tillegg kommer penger til skredsikring av vei og bane.

NVE advarer om konsekvensene med flomvarselet. Bildet er fra Strandtorget i Lillehammer etter ekstremværet Hans i fjor.
Les også

Slo alarm etter «Hans» – nå kan skadene bli like store

– Jeg kjenner ikke til en eneste sektor som ikke ønsker seg mer penger. Når vi vet at været blir villere og røffere, tror jeg at vi kommer til å måtte prioritere dette enda mer i framtiden, sier hun til NTB.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.