Det kan skrives side opp og ned om hvordan Bill Gates & co har utmanøvrert konkurrenten og kommet i den posisjonen de er i, og det kommer sikkert den nye dommeren som skal håndheve den amerikanske antimonopolloven til å gjøre. Det samme vil skje på vår side av Atlanterhavet, når EU skal se nærmere på datakjempens virksomhet. Selv det norske vinmonopolet ville ha jublet hvis det kunne vise til slike markedsandeler.
Økonomisk teori, og praksis, viser at det i markedsøkonomien er helt naturlig for selskaper å jobbe for å komme i monopolsituasjon. De ønsker, så og si, å skyve de andre ungene ut av redet. Microsoft har i så måte oppført seg helt etter boka. Det er fordi teorien virker på dette området, at vi har antimonopollover.
Historien har vist oss mange andre selskaper i IT-bransjen som har jobbet mot samme mål. Ta Apple for eksempel.
De skjøt gullfuglen med sitt operativsystem i 1984, og fra da jobbet de for å få monopol. Apple hatet Microsoft som ”stjal" ideene deres, som Apple tidligere hadde stjålet fra intetanende Xerox, og de førte langvarige rettssaker for å få forbudt Windows. Hadde Apple vunnet, ville vi ha hatt valget mellom en Mac til 100.000 kroner, og en billig PC med MS-DOS 10.0.
IBM var ikke mye bedre. Etter så å si å ha presset sølvskjea inn i munnen på Bill Gates, skjønte de at Microsofts åpne linje, med å selge MS-DOS til alle og enhver, bar galt av sted, og prøvde og remonopolisere PC-en. De som husker PS2, med operativsystemet OS2 og den proprietære databussen Micro Channel, kjenner til hvordan det gikk. Den overlegne teknologien, som faktisk Microsoft var med på å lage for IBM, bukket under for ufyselige, men åpne Windows 3.0. Etter å ha blitt truet med den store øksa fra Justice Department, har IBM siden oppført seg plettfritt.
Listen over mulige monopolister er lang, men få har klatret til topps. Microsoft har klart det, og får sikkert en smell for det. Oracle har nesten klart det, men er blitt stoppet av IBM og Microsoft. Ellers hadde de sikkert flådd kundene levende.
Allikevel er det ikke lett å være monopolist over lang tid. Hvis prisene er høye, flommer det inn med smuglersprit, Linux, StarOffice og annen styggedom.
Før vi sammen med EU og Justice Department feller dommen over Bill Gates, kan det være på sin plass å tenke på alternativene. Hva om vi ikke hadde hatt et sterk samlende faktor, basert på det kundene helst ville ha? Da hadde vi hatt et utall småstandarder, inkompatibilitet, drøssevis med operativsystemer, og IT ville vært mye dyrere i drift.
Så takk, Microsoft, for et fantastisk stabilt og funksjonsrikt Windows XP. Det er det beste operativsystemet vi har prøvd til nå.